Lesz-e jogállamisági vizsgálat Németország ellen?

• 2021. április 08., csütörtök •
Véleménye miatt rúgták ki Petry Zsolt magyar kapusedzőt a német Bundesligában szereplő Hertha BSC csapatától. A szólás- és véleményszabadságot súlyosan sértő menesztésről kérdezte a V4NA nemzetközi hírügynökség Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, a magyarországi Momentum Mozgalmat is magában foglaló Renew Europe EP-frakciót, és az egyik legismertebb "jogvédő" szervezetet krémjét, a Soros György által támogatott Amnesty International német csoportját. Németországban egyre kevesebb nézet hangoztatható nyilvánosan, és ebben Angela Merkel német kancellárnak is szerepe van – véli a V4NA hírügynökség.
Lesz-e jogállamisági vizsgálat Németország ellen?

"Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy" – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Petry Zsolt, a német labdarúgó-bajnokság első osztályában szereplő, berlini Hertha BSC kapusedzője.

A SZAKEMBER TÖBB TÁRSADALOMPOLITIKAI KÉRDÉSRŐL IS ELMONDTA A VÉLEMÉNYÉT A BEVÁNDORLÁS MELLETT AZ LMBTQ-KÖZÖSSÉGEKRŐL IS. 

A bevándorlásról azt mondta, hogy nem érti, Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. Hozzátette, a bevándorláspolitikát az erkölcsi leépülés megnyilvánulásának tartja. 

PETRY ZSOLT KIJELENTÉSEIBŐL NAGY BOTRÁNY LETT A NÉMET CSAPATÁNÁL. KEDDEN A KLUB KÖZÖLTE, HOGY KIRÚGJA A KAPUSEDZŐT. 

A közleményükben úgy indokolták a menesztést, hogy a klub aláírta a "Sokszínűség chartáját", és aktívan elkötelezett a sokszínűség, valamint a tolerancia mellett, mert ezek az értékek fontosak számukra. És ez nem található meg Petry Zsolt nyilatkozataiban, amelyeket munkatársukként nyilvánosan tett.

Petry Zsolt kirúgásáról kifejtette a véleményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is.

A közlemény végén Petry is mondott néhány mondatot a klub honlapjának. Azt hangsúlyozta, hogy nem homofób és nem idegengyűlölő, és természetesen sok sikert kíván a bent maradásért küzdő klubnak. Németországban egyre kevésbé tolerálják a nem liberális véleményeket. Angela Merkel német kancellár 2019-ben a szövetségi parlamentben szólalt fel, ahol kiemelten értekezett a szólásszabadságról, azonban úgy tűnt, korlátozni kívánja azt.

"A szólásszabadságnak vannak határai, amelyek ott kezdődnek ahol gyűlöletkeltés történik. Ahol megsértik az emberek méltóságát. Ez a ház ellenezni fogja a szélsőséges beszédet, különben a társadalmunk nem lesz ugyanaz, amilyen korábban volt" – fogalmazott Merkel.

Merkel beszéde Andrew Doyle brit komikus és szólásszabadság-támogató érdeklődését is felkeltette, aki Twitter-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy "a gyűlöletbeszédet mindig azok határozzák meg, akik épp hatalmon vannak". 

Az államra soha nem szabad rábízni az elfogadható beszéd korlátait. Nagyon baljós látni az ilyen tekintélyelvű ötletek támogatását a szabadság nevében – írta.

Merkelnek meglehetősen érdekes felfogása lehet a szólásszabadságról - írja a V4NA. A kancellárt 2015-ben azon kapták, hogy a Facebookon megjelenő felbujtó jellegű bejegyzések törléséről beszélt a közösségi oldal alapítójával, Mark Zuckerberggel. 

AZ INCIDENS AKKOR TÖRTÉNT, AMIKOR MIGRÁNSOK SZÁZEZREI ÁRASZTOTTÁK EL EURÓPÁT. EGY BEKAPCSOLVA FELEJTETT MIKROFON ÁLTAL FELVETT BESZÉLGETÉS SORÁN MERKEL AZT KÉRDEZTE ZUCKERBERGTŐL, HOGY TESZNEK-E VALAMIT A MIGRÁCIÓELLENES POSZTOK ELLEN. 

A Facebook alapítója azzal válaszolt, hogy dolgoznak rajta. 

Az Allensbach Institute által készített közvélemény-kutatás szerint a német válaszadók 59 százaléka azt mondta, hogy szabadon kifejezheti nézeteit a barátai között, de 

CSAK 18 SZÁZALÉK ÉRZETT HASONLÓ SZABADSÁGOT, HA NAGY NYILVÁNOSSÁG ELŐTT KELLETT VÉLEMÉNYT NYILVÁNÍTSON. 

A V4NA levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, a magyarországi Momentum Mozgalmat is magában foglaló Renew Europe EP-frakcióhoz, és a "jogvédő" szervezetek krémjéhez, a Soros György által támogatott Amnesty International németországi csoportjához.

Arra volt a nemzetközi hírügynökség kíváncsi:

- Tervezik-e, hogy vizsgálatot indítanak a német jogállamisággal és a németországi szólásszabadság helyzetével kapcsolatban azután, hogy a Hertha BSC elbocsátotta egyik edzőjét, miután ő elmondta véleményét egy napilapnak bizonyos témákban?

- Mit gondolnak a szólás- és véleményszabadság ilyen mértékű megsértéséről Németországban?

- Elítélik-e a szakember menesztését?

A V4NA nemzetközi hírügynökség a kérdéseire válaszokat még nem kapott.


Forrás: origo.hu
Kép: AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére