Lengyel szakértő: Nem Magyarország az oroszok első számú szövetségese az Unióban

• 2022. szeptember 21., szerda •
Magyarország nem merné megvétózni az oroszellenes szankciókat akkor, ha Németország és Franciaország valóban támogatná azokat. – Ezt a véleményt fogalmazta meg Przemysław Zurawskivel Grajewski lengyel politológus.
Lengyel szakértő: Nem Magyarország az oroszok első számú szövetségese az Unióban

A politológus – aki a lengyel tudományos akadémia habilitált tagja, egyben a lengyel külügyminisztérium tanácsadója is – a Jevropejszkaja Pravdának beszélt az ukrajnai háborúról és az oroszellenes szankciókról. Az interjúban kitért arra a kérdésre is, hogy Magyarország miért vétóz meg újra és újra oroszellenes lépéseket az Európai Unióban.

Grajewski azt mondta, hogy Lengyelország és Magyarország az Unióban általában nagyon hasonló álláspontot képvisel, az ukrajnai konfliktushoz azonban – ezzel ellentétesen – nagyon másképp viszonyulnak, és szerinte ez a jövőben is így marad, nem lehet megváltoztatni. Hozzátette ugyanakkor azt is:

SZERINTE NEM HELYTÁLLÓ AZT MONDANI, HOGY MAGYARORSZÁG AZ OROSZOK ELSŐ SZÁMÚ SZÖVETSÉGESE AZ EU-BAN.

„Véleményem szerint téves dolog azt mondani, hogy Magyarország az oroszok legfőbb szövetségese az Európai Unióban. Ez propagandisztikus álláspont” – vélte Grajewski, aki ezután emlékeztetett arra is: „Magyarország hivatalos álláspontja az, hogy nem akarják a kárpátaljai kisebbséget az orosz bombák veszélyének kitenni. El kell ismerni ugyanakkor, hogy mindez nem teljesen magyarázza meg a Budapest tettei mögött rejlő logikát” – fogalmazott.

Hamisan kiáltják ki bűnbaknak Magyarországot

A lengyel szakértő ezt követően beszélt arról, hogy szerinte miért nem lehet csak Magyarországot vádolni azzal, hogy az oroszok malmára hajtja a vizet. „Azt mondhatjuk, hogy Magyarország most az az eszköz, amely lehetővé teszi Németországnak és Franciaországnak, valamint a lengyel ellenzéknek, hogy azt mondhassák: valaki megakadályozza őket abban, hogy újabb szankciókat vessenek ki az Orosz Föderációra” – fogalmazott Grajewski, hozzátéve: ezáltal a többiek hamisan kiáltják ki bűnbaknak Magyarországot. 

Valójában a németek és a franciák azok, akik nem akarnak új szankciókat. De a mostani helyzetben Magyarországnak a különleges álláspontja teszi lehetővé a németeknek és a franciáknak, hogy elhárítsák magukról a felelősséget

– vélekedett a lengyel politológus, majd azt is hozzátette:

Biztos vagyok benne, hogy ha Németország és Franciaország egyértelműen állást foglalna a szankciók megerősítése mellett, akkor Magyarországnak esélye sem lenne vétózni.

Grajewski ennek az állásfoglalásnak a hiányát azzal magyarázta, hogy szerinte valójában a németek és a franciák sem vágynak arra, hogy Ukrajna megnyerje a háborút, mert egy ilyen győzelem „marginalizálná az ő pozíciójukat Európában”, miközben megerősítené a kontinens keleti felének államait.

A politológus azt mondta, hogy a felszínen mindkét ország álláspontja változott ugyan az oroszokkal szemben a háború kezdete óta, de ez inkább színjáték. Franciaországban szerinte nincs olyan befolyásos politikus, aki igazán ki merne állni az oroszok ellen, és Emmanuel Macron sem tette meg ezt.

Németországban szerinte valamivel jobb a helyzet, mivel ott a kormánykoalícióban a Zöldek hajlandak fellépni az oroszok ellen, de a legnagyobb kormánypártot képező szociáldemokraták „még mindig nagyon oroszpártiak” – mondta a Jevropejszkaja Pravdának a lengyel külügyminisztérium tanácsadója. 

Forrás: index.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére