Lehet, hogy rossz cipőt viselünk? Íme, néhány árulkodó jel!

frisss.hu Forrás: hazipatika.com • 2016. február 07., vasárnap •
Ha valamelyik probléma felmerül, akkor érdemes a cipőbolt felé venni az irányt.
Lehet, hogy rossz cipőt viselünk? Íme, néhány árulkodó jel!

Állandóan egyetlen cipőt hordunk: a folyamatos ereszkedés miatt a láb egyre jobban érintkezik a talajjal. Ennek okán a lábunk jelentősen növekedhet, tehát legalább éves szinten vetessünk pontos méretet a lábunkról. Emellett egy cipő hosszas viselés után már nem tudja megadni a szükséges tartást a lábnak. Ha havonta járunk 60-65 kilométert, akkor ajánlott legalább évente új cipőt vásárolnunk. Amennyiben a lábbelink meg van gyűrődve, vagy elbillenik valamelyik irányba egy egyenes felületen, akkor mindenképpen cseréljük le.

A lábujjaink nyomják a cipő belső részét: fontos, hogy a lábujjak és a cipő széle között mindig maradjon annyi hely, hogy az ujjaink kényelmesen mozoghassanak. Erre azért kell ügyelni, mert a lábunk folyamatosan dagad a cipőben viselés közben. Gondoltátok volna, hogy a lábaink este a legnagyobbak?

Hólyag, tyúkszem, lestrapált lábkörmök: a jelek mind arra utalnak, hogy a cipőnk túl szoros vagy túl szűk. A nagy nyomás hatására a bőr kérgesedni kezd, illetve a probléma gyakran az ízületekre is kihat, ekkor jelennek meg a tyúkszemek, a bütykök, a leharcolt lábkörmök. 

Esténként fáj a lábboltozat: amennyiben túl nagy cipőt viselünk, akkor az alsó lábizmaink a lépéseinknél fokozottan megfeszülnek. A túlzott izommunka miatt könnyen meg is erőltethetjük a lábainkat, melynek hatására a kötőszövet könnyedén begyulladhat a nap végére.

Tehát, a felsorolt pontokat mérlegelve kiderül, hogy vajon megfelelőek-e a szekrényben lévő cipőink. Amelyik darab nem jó a lábunknak, nos, sajnos: kuka!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére