Lehár-konferencia és könyvbemutató az ŐrvidékHázban

hv • 2021. szeptember 24., péntek •
A példás katonának, a kiváló stratégának, a soproni születésű Lehár Antalnak állít emléket egy jövő heti szombathelyi program. Szeptember 28-án, kedden az ŐrvidékHáz a Lehár 145 konferenciának és könyvbemutatónak ad otthont, az elfeledett katonatisztnek szentelt emlékév legújabb eseményeként.
Lehár-konferencia és könyvbemutató az ŐrvidékHázban

A délután 14 órakor kezdődő konferenciát Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, Szombathely parlamenti képviselője nyitja meg. A program első felében hat előadót hallgathatnak meg az érdeklődők. Több Szó lesz a Trianon utáni Nyugat-Magyarország politikai és katonai helyzetéről, Mikes püspök szerepéről IV. Károly király visszatérési kísérlete kapcsán, a Rongyos Gárdáról és természetesen a Lehár testvérekről, Antalról és a híres zeneszerző Ferencről. A második részben

a Szülőföld Kiadó gondozásában kiadott „Csak egy hűséges szolgája urának” című kötet bemutatója lesz. A könyvben Lehár Antal életét dolgozták fel, számos új és érdekes ténnyel.

Lehár Antal 1876-ban született Sopronban, itt is nevelkedett, atyai indíttatásra kezdett katonai tanulmányokba Bécsben. Az első világháborúban a 83. gyalogezrednél őrnagyi rangban szolgált, később beosztották a 13. népfelkelő gyalogezredbe, ahol kiérdemelte a katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét, s vele együtt az osztrák bárói címet. A háború végére már ezredesi rendfokozattal bírt, és megkapta a Tiszti Arany Vitézségi Érmet is, amit csak a leghősiesebb katonák érdemelhettek ki. Ő volt az egyetlen a Monarchia szárazföldi hadseregében, aki a háború utolsó hónapjaiban a két magas kitüntetést együtt viselhette zubbonyán. A Magyar Tanácsköztársaság kikiáltása után Ausztriába távozott, ahol a bécsi Antibolsevista Comité megbízásából különítményeket szervezett. Később azzal bízták meg, hogy Vasból, Zalából és Győr–Moson–Sopron megyéből toborzott katonákkal hozza létre az úgynevezett szombathelyi hadosztályt, ezzel megakadályozva az osztrák területi igények érvényesítését. Csapatai az uralkodó, IV. Károly oldalán vettek részt 1921 októberében a budaörsi csatában, azonban a király második visszatérési kísérlete is kudarcba fulladt. A puccs résztvevőire hadbíróság várt, ami elől Lehár Ausztriába menekült, ahol 86 éves korában, 1962-ben hunyt el.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére