Leállítja a Gazprom az európai gázszállítást

• 2022. szeptember 28., szerda •
A gáz ára a bejelentés után szinte azonnal drasztikus növekedésbe kezdett.
Leállítja a Gazprom az európai gázszállítást

Leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat a Gazprom – jelentette be az orosz állami vállalat a Twitteren. A bejelentés hátterében egy elszámolási, de főleg

jogi vita áll a Gazprom és az ukrán Naftogaz között.

A háború ellenére ugyanis a Gazprom Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken küldték a gázt Európába és mindezért tranzakciós illetéket fizettek az ukrán gázszolgáltatónak. Viszont nem annyit és nem olyan időközönként, mint ahogy azt az ukránok szerették volna, ezért a Naftogaz nemzetközi törvényszék elé idéztette a Gazpromot még a hónap elején.

Erre reagálva közölte az orosz gázóriás, hogy ha folytatják az ukránok, akkor leállítja a szállítmányokat. Folytatták az ukránok, az oroszok pedig úgy tűnik, hogy tényleg leállítják a szállítmányokat. A bejelentés hatására egyből nyolc százalékponttal nőtt a földgáz ára.

Elképesztően gáz a gázszállítás helyzete

Mint ahogy arról lapunk is többször írt, kedd éjjel megsérült az Északi Áramlat vezetékrendszer, ami miatt leállították az azon való gázszállítást. Az oroszok azt állítják, hogy jövő tavaszig nem is fog ott gáz áramlani. Most újabb útvonal lehetetlenült el.

Nyitókép: Mandiner Archív
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére