Leáldozóban a börtönbiznisz

• 2020. február 29., szombat •
A kormány legújabb törekvéséről Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke adott lapunknak részletes tájékoztatást.
Leáldozóban a börtönbiznisz

Magyarországon jelenleg 12 ezer olyan per van folyamatban, amely lényegében futószalagon gyártott beadványok útján, az embertelen bánásmódra hivatkozva komoly kártérítéseket kíván kiharcolni az elítélt bűnelkövetőknek. Ezeket a megítélt összegeket, amelyek adott esetben akár 40 millió forintra is rúgnak amiatt például, hogy nem sütött be a nap a zárkába - pedig tudjuk régóta a jól ismert nóta alapján, hogy a börtön ablakába soha nem süt be a nap -, ezért ma kártérítést lehet kapni, ahogy azért is, ha nem jut 4 négyzetméter, vagy 6 légköbméter egy elítéltre, mert a kormány szigorított a korábban alkalmazott büntető politikán.

"Ennek következménye, hogy a bíróságok súlyosabb büntetéseket szabnak ki, hosszabb időre kerülnek rács mögé az elkövetők, ezáltal az egyidőben börtönben lévő megrögzött bűnelkövetők száma lényegesen megnövekedett. Míg 1998-ban mintegy 12 ezer körülire volt tehető a börtönnépesség száma, az 1999-ben végrehajtott BTK szigorítás következtében, amely a középmértékes büntetést, valamint egyebek mellett a tényleges életfogytiglani büntetést is bevezette - amelynek igazságügyi államtitkárként kidolgozója és előterjesztője voltam - és ez odavezetett, hogy 2002-re 18 ezerre nőtt a bűnelkövetők száma. 2002-től 2010-ig megint liberális büntetőpolitika következett, a bűnözők jogai kerültek a középpontba, az áldozatok védelme és a potenciális áldozatok megóvása helyett. Ekkor ismét csökkent a börtönnépesség. 2010 óta újra szigorúbb büntetőpolitikát folytatunk, értelemszerűen megnőtt a börtönlakók száma és ezt eddig új büntetésvégrehajtási intézmények építésével még nem tudtuk lekövetni" - tájékoztatta lapunkat Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

Hozzátette: való igaz, vannak az elítélteknek jogaik, ahogy az is igaz, hogy joguk van megkísérelni emberhez méltó körülmények között a törvénytisztelő, jogkövető állampolgárrá válást. Ehhez minden segítséget meg kell adni a börtönök lakóinak és az onnan szabadulóknak is. "A visszaesők aránya a 60-70 százalékot is eléri. Ez azt jelenti, hogy sajnálatos módon kialakult egy társadalmi réteg, amely a bűnözői karrier útját járja, azaz nem pusztán 1-2 megtévedt esetről van itt szó, hanem arról, hogy valaki tudatosan arra építi az életét, hogy ő bűncselekmények elkövetéséből, vagyis mások megkárosításából akar megélni egész életében. Ezekkel a bűnelkövetőkkel szemben véleményem szerint úgy járunk el a legjobban, ha a lehető legszigorúbb büntetéssel sújtva, a lehető leghosszabb időre kikapcsoljuk az újabb bűncselekmény elkövetésének lehetőségéből, megóvva így a törvénytisztelő állampolgárokat. Sok mindennel lehet vitatkozni, egy dologgal azonban nem: legalább amíg bent van, addig nincs kint és addig nem tud kirabolni, meglopni, bántalmazni, megölni vagy megerőszakolni senkit" - fogalmazott Hende Csaba.

A fentiekben említett szigorú büntetőpolitika hosszabb büntetésekkel és nagyobb zsúfoltsággal jár, ugyanakkor a kialakult iparág odáig vezetett már, hogy erre szakosodott, zömmel ismert balliberális ügyvédek fölözték le ennek a tevékenységnek a hasznát, mások mellett Magyar György például - aki ellenzéki képviselőjelöltként indult 2018-ban Siófokon - több mint 500 millió forintot kasszírozott ezekből az eljárásokból. Mindeközben furcsa módon a bűncselekmények sértettjei, tehát akiknek a sérelmére a börtönben lévők a cselekményeket elkövették nem, vagy csak alig kaptak az így megítélt kártérítésekből. "Ezen változtatni kell! Nemzeti konzultációt indítunk, hiszen a magyar emberek azok, akik szavazataikkal és a kinyilvánított véleményükkel meghatározzák a törvényhozás munkáját, a döntéshozó pedig olyan törvényeket alkot, ami megfelel ennek. A bírók pedig - akik függetlenek - egyedül a törvénynek vannak alávetve és alárendelve, de annak alá vannak rendelve! Tehát az emberek most kinyilvánítandó akaratának megfelelő törvényt hozunk és a bírók ennek fényében kötelesek eljárni. Senki nem utasít senkit semmire, senki sem csorbítja az ő függetlenségüket.

A bíró jogalkalmazó, a törvényt kell alkalmaznia, amit pedig az Országgyűlés alkot, ahol kétharmados többsége van a Fidesz-KDNP frakciónak. Mi most újfent az emberekhez fordulunk, nem a saját szavazóinkhoz, hanem mind a 10 millió magyar emberhez és arra kérjük őket, hogy a nemzeti konzultáció során mutassanak utat nekünk. Addig amíg ez nem történik meg, átmenetileg felfüggesztettük a szóban forgó kártérítéseknek a kifizetését és határidőket szabtunk. Májusig kell kidolgozni egy új, átfogó törvényt ezzel kapcsolatban, illetve szeptemberig a belügyminiszter úr vezetésével lehetőleg 100 százalékra kell csökkentenünk a jelenleg 100 fölötti túltelítettséget a börtönök vonatkozásában. Ez azzal jár, hogy új férőhelyeket kell létrehozni, ahol a törvénynek megfelelő és a nemzetközi normák által előírt körülmények biztosítva lesznek" - zárta szavait Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.   
 

közösség

további frisss

lap tetejére