Lázadnak a transznemű sportoló olimpiai indulása ellen

origo.hu • 2021. június 07., hétfő •
A szamoai súlyemelő-válogatott edzője, Jerry Wallwork szerint életveszélyes precedenst teremthet, ha a tokiói olimpián megengedik a világ első transznemű sportolójának, Laurel Hubbardnak az indulását.
Lázadnak a transznemű sportoló olimpiai indulása ellen

Képzeljünk el egy kontaktsportot, mint például az ökölvívás vagy a birkózás. És képzeljük azt is el, hogy ott transznemű sportolók indulnak. Ebben az esetben megvan a veszélye annak, hogy

az ilyen sportolók súlyos sérülést okoznak női ellenfeleiknek, vagy akár meg is ölhetik őket" -

fejtegette a szamoaiak súlyemelő-kapitánya, aki hozzátette: egy volt férfi csonttömege, izomzata teljesen más, mint egy nőé.

Hogy mennyire igaza van, arra bizonyság, hogy az új-zélandi Laurel Hubbard 2013-ig a férfiak között versenyzett, most viszont - transznemű sportolóként - a nők között indulna a tokiói olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól ehhez már megkapta az engedélyt.

A szamoai súlyemelők kapitánya nem véletlenül emelte fel a szavát. A kis óceániai ország súlyemelőnője, a 2018-as Nemzetközösségi Játékokon győztes Feagaiga Stowers pont abban a súlycsoportban indul, amiben Hubbard. Márpedig Hubbard indulása

komolyan veszélyeztetné a szamoai nő éremszerzési esélyeit.

Jerry Wallwork azt mondta, hogy a nőknek egyenlő versenyfeltételek között kellene indulniuk, márpedig ha az olimpiára beengednek egy transznemű sportolót, az olyan, mintha megengednék a doppingolást vagy a drogozást.

Minden sportolónőnek jelzést kellene küldenie a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy ami történik, az nem jó megoldás."

A dolog érdekessége, hogy Új-Zéland súlyemelő-szövetsége még nem jelölte ki az olimpián induló csapatot, így ma még nem lehet tudni, hogy Hubbardot benevezik-e a játékokra.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére