Látványos ábrán a forintgyengülés okai

• 2022. december 03., szombat •
Emlékezetes, az euró március 7-én, a háború kitörését követően lépte át a 400 forintos lélektani határt.
Látványos ábrán a forintgyengülés okai

A gáz árának emelkedése és a dollár erősödése a felelős a hazai fizetőeszköz elmúlt féléves gyengélkedéséért, jól láthatóan van kapcsolat a mutatók között – olvasható a VG-n.

Emlékezetes, az euró március 7-én, a háború kitörését követően lépte át a 400 forintos lélektani határt. A portál megjegyzi, ugyanezen a napon a TTF holland tőzsdén 80 százalékkal, egészen 164 euróig szökött fel a gáz ára. 

A nyár elején aztán minden megváltozott, a szankciós hírek hatására június 13-án ismét átlépte a 400-as határt a hazai fizetőeszköz, ezúttal már tartósan. Nem véletlenül, a gáz ára gyakorlatilag felrobbant ezzel egy időben – írja a VG.

A portál megjegyzi, az MVM folyamatosan forintot ad el azért, hogy ki tudja fizetni a megemelkedett energiaszámlákat, ugyanakkor a Gazprom mindig egy hónapos csúszással állapítja meg az árat a holland tőzsdei ár alapján.

A kormányzati (halasztott fizetés) és a jegybank intézkedések (devizatartalék terhére történő fizetés) azt a célt szolgálják, hogy

oldódjon a gázár és a forint közötti korreláció

– írja a portál. A VG szerint ennek is tulajdonítható, hogy egy ideje eltávolodott a forint a történelmi mélypontjáról mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére