Kutyagumi: minden baj okozója

há • 2020. július 01., szerda •
Békés, összetartó társadalom a kutyásoké, de nekik is vannak elvárásaik egymással szemben. Ilyen az, hogy senki ne vigye betegen a kedvencét a kutyafuttatóra, mert az állatokon kíméletlenül végigsöpörnek a fertőzések. Van város, ahol felszíni fertőtlenítést végez a fenntartó a megelőzés érdekében.
Kutyagumi: minden baj okozója

Viszonylag gyakori a kutyáknál, hogy hol enyhébb, hol súlyosabb hasmenéses betegségen esnek át. Sokszor az okát sem tudni. Kutyafüggő, hogy mennyire viseli meg őket egy-egy fertőzés. Időnként tömegesen is tapasztalható, szinte minden évben végigmegy egy ilyen hullám a négylábú kedvencek között. A legtöbbször valamilyen baktérium okozza a tüneteket, ami a kutya ürülékével kijut a környezetbe. S bár már egy-egy eset is sajnálatos, az igazán nagy gondok azzal kezdődnek, hogy a kutyusok érdeklődnek egymás „nyomai” iránt. Mindent megszagolnak, rosszabb esetben meg is kóstolnak, és ilyenkor sajnos elkerülhetetlen, hogy nagy mennyiségben jusson be a szervezetükbe a fertőző baktérium.

Nem könnyű megúszni az ilyen helyzeteket, de a megelőzésért minden gazdi sokat tehet: elsősorban azzal, hogy a kutyagumit összeszedi. Ha ezt elmulasztja, az ürülék bemosódik a talajba, bárki beleléphet, a lábával, cipőjével elhordja onnan. Mindenhol fontos feltakarítani a kedvencek után, de a kutyafuttatók területén különösen az, mivel ott zajlik a négylábúak tömeges bandázása. Azt talán mondani sem kell, hogy beteg állatot semmiképpen nem szabad kutyaközösségbe vinni, el kell kerülni, hogy más pajtikkal találkozzon, és hogy a kutyafuttatókon ott hagyják a névjegyüket.


Tartozzon bármely szervezethez, intézményhez, önkormányzathoz az adott terület, legelőször is a gazdák felelőssége a tisztán tartás. Aztán ha ezzel megvagyunk, elvárhatjuk mástól is, hogy odafigyeljen: a parkfenntartótól, hogy lenyírja a füvet, főleg a toklászos időszakban, és tartsa rendben a bekerített részeket.


 

Megkerestük Kiss Dávidot, a Szompark igazgatóját, és megkérdeztük: hogyan gondozzák a kutyafuttatókat. A Frisss.hu-nak elmondta, hogy cégükhöz tartoznak ezek a területek

- Szombathelyen 9 kijelölt kutyafuttató van, ezek fenntartási feladataihoz tartozik a rendszeres kaszálás és a kerítések karbantartása, valamint az egybefüggő növényállományra vonatkozó növényvédelmi szolgáltatás is, ami a levéltetvek, szúbogarak, bodobácsok és egyéb kártevő rovarok elleni növényvédelmi védekezést jelenti évente két alkalommal. Az intézkedés összesen 302.824 négyzetmétert érint. Ugyanakkor vírus és baktérium elleni fertőtlenítés, védekezés nincs – fejtette ki Kiss Dávid. 
Olyan extra, ködösítő géppel végzett fertőtlenítésre tehát Szombathelyen nem számíthatunk egyelőre, mint amilyet máshol már látni. Egyes helyeken ugyanis a talaj teljes felületét, a játszóeszközöket, autógumikat, padokat és minden más elemet ily módon is tisztítanak időnként. És bár ez sem jelent százszázalékos védelmet a baktériumok ellen – hiszen a talajban lévő kórokozókat nem tünteti el –, a fertőzésveszélyt jelentősen csökkenti.


 

Szombathelyen tehát kilenc kutyafuttató van, ahol póráz nélkül, elkerített területen játszhatnak az állatok. Többek között a Stromfelden, a Váci Mihály utcában, a Dolgozók útja és a Perint között, a Pázmány körút és a vasúti töltés között, vagy a képünkön szereplő kutyafuttató a Károly Róbert utca mögött, a Perint-parton. Amikor ott jártunk, ugyan térdig ért a fű, de a terület tiszta volt, az épp kedvencüket sétáltató szombathelyiek pedig elmondták, hogy tapasztalataik szerint ezen a környéken mindenki feltakarít a saját kutyája után. És ezt jól is teszik, a megelőzésnek ez a legjobb módja.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére