Központi szerepet játszik egy nógrádi kisvállalkozás a globális vakcinagyártásban

mandiner.hu • 2020. november 15., vasárnap •
Egy kis magyar faluüzem is beszállt a globális vakcinagyártás folyamatába, a Reuters szerint kiemelkedő sikerrel.
Központi szerepet játszik egy nógrádi kisvállalkozás a globális vakcinagyártásban

A magyar fővárostól keletre, egy domboldalon álló jellegtelen házban található családi vállalkozás az, amelyik abban segít, hogy a globális vakcinagyártás kereikei olajozottan működjenek – számol be róla a Reuters. A Szirákra hazatért 71 éves Lukács Noémi célja az volt, hogy szülőfalujában hozza létre azt az angol nyelvű tudományos tanácsadó vállalkozást, melynek feladata többek közt az lesz, hogy érzékeny genetikai terméket állítson elő, melyből pusztán néhány gramm is képes ellátni évekig az egész világipart: ez lett a SciCons. „Monoklinális antitesteket állítunk elő” – fogalmazott Lukács a Reuters hírügynökségnek, mikor ők látogatást tettek a Nógrád megyei településen, hogy saját szemükkel lássák, miképp csinált Lukács szülőházából világszínvonalú laboratóriumot. Az itt gyártott „fehér por” mikrogrammokban már eljutott a világ minden pontjára. „Ezek az antitestek felismerik a kettős szálú RNS-molekulákat (avagy a dsRNS-eket)” – magyarázta Lukács. Meglátása szerint a dsRNS a vírusok replikációjának mellékterméke, mely jelzi egy élő vírus jelenlétét, így a koronavírusét is.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech óriásvállalatok által is alkalmazott laboratórium vizsgálati eredményei ráadásul kiemelkedőek. A nógrádi laborban készült eredmények 90%-os hatékonyságúak a koronavírus elleni oltóanyag gyártásában, mellyel jobb mutatókat produkál, mint bármelyik labor a világon jelenleg. Mivel a dsRNS káros lehet az emberi sejtekre, ki kell szűrni őket minden emberen alkalmazott vakcinából. Számos szűrési módszer létezik, azonban a leghatékonyabb és leggyakoribb a minőség-ellenőrzés: ezt alkalmazza Lukács is a vakcina antitestjein. Az antitestek nem azt mutatják meg, van-e dsRNS a vakcinában, hanem pontos számot is mutatnak, hogy mennyi van belőlük. Lukács projektje és pontossága rengeteg ajtót nyitott meg: a gyógyszeripar képviselői sorra jelentek meg a sziráki laboratórium küszöbén – számol be róla a Reuters.

A kisvállalat gyorsan növekszik. Árbevétele jelenleg 124 millió forint, nyeresége viszont mindössze 52 millió forint. Ezt az összeget a laboratórium öt alkalmazottjának fizetésére fordítják, valamint helyi jótékonysági projektekre költik.

 

Kép: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére