Közösségi virágültetésre buzdít egy bringaszerviz

há • 2021. június 18., péntek •
Üres farönkök kerültek ki az egyik Széll Kálmán utcai üzlet elé: az ingyenes kerékpárszervizként működtetett bolt gazdái közösségi virágültetésre buzdítják a szombathelyieket. Pénteken délben még üresek voltak a ládák, de bent már így is elindult valami.
Közösségi virágültetésre buzdít egy bringaszerviz

Váltó- vagy fékállítás, gumibelsőcsere, a bejárat előtt kétkerekűek: első pillantásra egy sima kerékpárszervizről van szó, de vajon mit keres itt két kifaragott farönk? A kezdeményezés lényege Soós László egyesületi elnök szerint a közösségépítés. – Ha valaki hoz egy virágot, és beleülteti a ládába, a növény az övé marad. Mi megígérjük, hogy öntözzük, gondozzuk őket, így mindannyian gyönyörködhetünk benne, az öröm tehát közös. Korábban felvettük a kapcsolatot a szombathelyi erdészettel és a Herman Ottó iskolával, egyiküktől a farönköt, másikuktól virágföldet kértünk, a virágokra pedig a szombathelyiek jóvoltából számítunk.

A Bike Kitchen eleve úgy működik, hogy amikor betér valaki a kerékpárjával, és hoz magával egy széket, leteheti, és az is mindvégig az övé marad. Ha van nála egy bögre, és elfogad tőlünk egy kávét, lehet ez az ő kávésbögréje örökre. Valami ilyesmit képzeltünk el a virágokkal is – részletezte a Frisss.hu-nak az ingyenes kerékpárszerviz-hálózatot működtető Magyar Kerékpáros Sportegyesület elnöke. Megtudtuk: ez a szervezet volt az, amely Magyarországon felkarolta a külföldön már népszerű kezdeményezést, azaz hogy az ingyenes szervizbe bárki bejöhet a bringájával, és saját maga megszerelheti azt. - Ennek akkor van nagy jelentősége, ha például egy triatlonos esik be hozzánk, akinél alapszabály, hogy csak ő nyúlhat a járművéhez. De jöhet bárki más is reggel 8-tól este 8-ig, a hét minden napján, ráadásul két hölgy szerelőnk is van, mindketten precízen, nagy szakértelemmel dolgoznak, szívesen segítenek. Fontos tudni, hogy az egyesület tagjainak - némi tagsági díj ugyan van – teljesen ingyenes a szolgáltatás, korlátlan számú javításra behozhatja a kerékpárját – tudtuk meg Soós Lászlótól, aki hozzátette azt is, hogy természetesen nem köteleznek senkit a belépésre, még akkor sem, ha sürgős javítanivaló akad valakinek a bringáján, és ide tér be.

Országszerte több ilyen Bike Kitchen üzlet működik már, de tovább bővül a hálózat. Az egyesületi elnök kiemelte, hogy küldetésük a biztonságos kerékpározást népszerűsíteni, és elérni, hogy tekerni mindenki számára élmény legyen. A bringások ne halogassák a javítást, ha netán tartanak a szakszervizbeli áraktól. Ide a legolcsóbb kétkerekűeket is be lehet hozni, mindegyikkel csodát lehet művelni, állítják.

És nem árt, ha a betérő hoz magával egy ültetni való virágot is. Mert úgy tűnik, jó ide tartozni.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére