Középtávjához érkezett a Jáki templom felújítása

• 2020. július 09., csütörtök •
Az eddigi feltásárok alapján kiderült, hogy nagy valószínűség szerint a középkori építmény helyén korábban egy másik templom is állt.

Középtávjához érkezett a Jáki templom felújítása

2017 végén a magyar kormány támogatásának köszönhetően újraindult a Jáki templom és a hozzá tartozó épületegyüttes helyreállítása. Ennek keretében lehetőség nyílik arra is, hogy méltó körülmények között bemutassák azokat a történeti, művészeti jellegű emlékeket, amelyek a Ják nemzetséggel, a településsel, valamint a templommal és a hozzá tartozó kolostorral kapcsolatosak.    

- A munka derekán vagyunk jelen pillanatban. Elkészültek azok a felmérések, tervek, szakvélemények, amelyek megalapozzák a kivitelezést és megindult részben az építőipari kivitelezés, részben pedig a restaurálási munkálatok sora. A projekt nemcsak a templomra terjed ki, hanem a Szent Jakab kápolnára, az Apáti Házra és az apátság egykori gazdasági épületeire is.

Ennek eredményeként létrejön egy olyan épületegyüttes, amely szolgálja az ide látogatókat, az itt élő helyi lakosokat és biztosítja azt, hogy egy jól használható, az épület értékeit megőrző, valamint hosszútávon fenntartható maradjon a Jáki a templom és környezete

- tájékoztatott Sarkadi Márton építész.

A szakember a sajtó érdeklődésre elmondta azt is, hogy a munkálatok során több váratlan jelenséggel kellett szembesülniük. Sok, a restaurálással kapcsolatos kérdés csak az előzetes vizsgálatok elvégzését követően vált világossá, például hogyan lehet pontosan védekezni a talajnedvesség ellen, vagy milyen eszközökkel lehet időtállóan restaurálni a kőfelületeket.

- Olyan problémákkal álltunk szemben, amelyek más épületek esetében nem nagyon merülnek fel, hiszen egy vakolt építménynél sokkal könnyebben megoldhatóak bizonyos beavatkozások, ellentétben egy vakolatlan, faragott kőből épült építménnyel. Eddig tehát lezajlottak azok az előzetes felmérések - tartószerkezeti, talajmechanikai és egyéb előkészítő munkák - amelyek ahhoz voltak szükségesek, hogy elkészülhessenek a tervek. Ezek nagy része már rendelkezésre áll, aminek köszönhetően már el is indult az építőipari kivitelezés, illetve a restaurálás is. Egyúttal megkezdődtek azok a feltárások is, amelyek arra hivatottak, hogy az épületre felhordott 19-20. századi vakolatot eltávolítsák. Ezek a feltárások további meglepetésekkel szolgáltak, hiszen

olyan részletek kerültek elő, amik a templom középkori, illetve 16-17. századi átépítéséről tanúskodnak.

Ezáltal újabb információkkal gazdagodtunk a templom 13. századi építésével kapcsolatban. Ezekből ugyanis egyre inkább arra lehet következtetni, sőt kezd bebizonyosodni, hogy a Szent György templomot megelőzte egy korábbi templom ezen a helyen - fogalmazott a sajtótájékoztatón Sarkadi Márton építész.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő elmondta: a Jáki templom nem pusztán egy különleges szakrális, művészettörténeti emlék, hanem szimbóluma a megyének, az országnak és egy történelmi kornak is. Emlékeztetett, hogy a kormány 2017-ben több mint 2 milliárd forintot biztosított a Jáki templom felújítására, véget vetve annak az időszaknak, amikor csak kisebb-nagyobb munkálatokat hajtottak végre az épületen.

- A koronavírus-járvány sok-sok tanulságokkal szolgált. Ezek egyike, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítanunk mindarra, ami a miénk. Azokra az értékekre, amelyeket mi, magyarok fölhalmoztunk. A járvány hatása pedig a belföldi turisztikai forgalom fellendülése, ezen belül is, ha Vas megyét vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy itt a Jáki templomnak meghatározó szerepe van, hiszen több más idegenforgalmi attrakció mellett ez az épület és környezete rendkívül vonzó a turisták számára - hangsúlyozta V. Németh Zsolt.    
 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére