Kötelező lesz Argentínában transzneműeket alkalmazni a közszférában

origo.hu • 2021. július 31., szombat •
Egy új argentin törvény a közszférában meghirdetett munkahelyek 1 százalékát kizárólag a transzneműek számára különíti el, vagyis bizonyos esetekben nem fog számítani, hogy mennyire képzett valaki, egyszerűen azért nem kapja majd meg az állást, mert nem a transzneműek közé tartozik.
Kötelező lesz Argentínában transzneműeket alkalmazni a közszférában

Argentína, amely a világ egyik "leghaladóbb" országai közé tartozik a transznemű-kérdésben, nemcsak munkahelyeket különít el számukra a közszférában, hanem komoly kedvezményeket is biztosít azoknak a magánvállalatoknak, amelyek transzneműeket alkalmaznak. 

EZEK KÖZÉ TARTOZNAK A KÜLÖNBÖZŐ ADÓKEDVEZMÉNYEK, VALAMINT A NAGYON KEDVEZŐ FELTÉTELEK MELLETT IGÉNYELHETŐ HITELEK IS. 

Ezzel nemcsak a közszférában juttatják előnyhöz a transznemű munkavállalókat, hanem a munkaerőpiac minden területén, hiszen üzletileg sok esetben megéri majd egy vállalat számára, ha transznemű dolgozót alkalmaz, még akkor is, ha teljesen alulkvalifikált és alkalmatlan a pozíció betöltésére.

Argentína már egy évtizede is hasonló drasztikus megoldásokkal hívta fel magára a figyelmet. Akkor például engedélyezték a szabad nemváltást, amelyhez ráadásul orvosi vizsgálatok és hatósági engedélyre se volt szükség.

A régióban egyébként Uruguay is hasonló utat követ, ott 2018-ban foglalták törvénybe, hogy a közszférában a munkahelyek 1 százalékát transznemű dolgozóknak kell betöltenie. A radikális baloldal szerint ilyen intézkedésekre azért van szükség, mert a transzneműek csupán 9 százaléka rendelkezik hivatalos állással, míg 70 százalékuk a szexiparban tevékenykedik.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére