Kortalanul - a puzzle által nyújtott pozitív hatások

szponzorált tartalom (X) • 2021. október 20., szerda •
A puzzle mindenki által ismert, azonban nem mindenki tudja, hogy ez a szórakoztató játék milyen sok szempontból jelent pozitív és fejlesztő kikapcsolódási lehetőséget kicsiknek s nagyoknak egyaránt. Aki ezekkel nincs tisztában, annak ajánljuk figyelmébe cikkünk tartalmát.
Kortalanul - a puzzle által nyújtott pozitív hatások

Hogyan fejleszt a puzzle?

A puzzle játék leginkább a szellemi agyi funkciók fejlesztésében játszik nagy szerepet, de még számos olyan dolog van, amit a javára írhatunk. A fiatalok és idősek számára egyaránt jó fejlődési lehetőséget kínál, de más-más terület fejlesztésére használható a két korcsoportban.

Az idősebb emberek számára olyan agyfejlesztő tevékenységet nyújt, mint például a keresztrejtvények fejtése, a kártyajátékok vagy akár az olvasás. Azzal, hogy a megfelelő darabok beillesztésével próbálkozunk a puzzle játék során, az agy különböző részeit stimuláljuk. Munkára ösztönözzük, ami kifejezetten jó hatással lesz a memória, a problémamegoldó képesség és a logikus gondolkodás fenntartásában.

A puzzle az agy stresszmentesítésére is kiválóan hat, hiszen amíg arra koncentrálunk, hogy hogyan illesszük a sok darabból álló kirakósunkat össze, garantáltan nem fogunk a hétköznapi problémákra gondolni. Próbáljuk csak ki ezt a Társasjátékrendelés.hu-nál kapható 1000 darabos puzzle egyikével! A munka terhét biztosan leveszi a vállunkról pár órára.

Az sem utolsó szempont, hogy a puzzle összerakásához szükséges logikus gondolkodás során a jobb és bal agyfélteke működésére egyaránt szükség van, így jelentősége kiemelkedő a kognitív hanyatlás csökkentésében is.

A puzzle jótékony hatása a gyerekek fejlődésében 

A puzzle játékok többféle méretben, többféle formában kaphatóak, ezáltal alkalmasak arra, hogy már a legkisebb gyerekek is elkezdhessék a játékot vele. Bármekkora korban kezdik is el a kicsik a képek kirakását, az egészen biztos, hogy nagyszerű hatással lesz rájuk a tevékenység. Az apró kirakódarabok helyreillesztésével a gyerekek koordinációs képessége, a motorikus képességek és formafelismerő képességük egyaránt fejlődik. Mindez az iskolai előkészítésben, illetve az olvasni tanulásban is jelentős szerepet játszik.

A gyerekeknek kifejezetten ajánlott a puzzle játék, a kornak megfelelő könnyített verzió, mivel ezek a játékok a játszva tanulás alapjainak tekinthetők. Kisebb korban a figurás és kevés darabokból álló játékokat érdemes megvenni, de ahogy nő a gyermek, a bonyolultabb kirakósokat is érdemes elé tenni. Segítsünk nekik a kirakásban, de ahogy nőnek a gyerekek, egye inkább képesek lesznek arra, hogy a nagyobb darabszámú puzzle-öket is önállóan kirakják.

A kirakósok a játékos tanulás eszközeként adnak majd segítséget gyermekünk tanításában.

A puzzle arra is alkalmas, hogy nyugtató hatásával, kikapcsolja az embert. A játék során nincsenek győztesek vagy vesztesek - még ha többen játsszák is, nem kell versengeni, idegeskedni, hanem a saját tempót tartva lehet haladni a képek teljes kirakása felé.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére