Koronavírus: jelentős fejlődés előtt állnak a vakcinák

• 2021. november 30., kedd •
Az innovatív terápiák fejlődésének köszönhetően a következő évtizedben több betegségcsoport gyógyításában is forradalmi újítások várhatóak, és leginkább a daganatos, a ritka, valamint a mentális betegségek esetén számíthatunk áttörésre – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és V4-es partnerszervezeteinek közös, a régiós innovatív gyógyszervállalatok vezetőinek körében végzett kutatásából. A fejlődést biztosítja, hogy a kutatás-fejlesztés a következő években is az innovatív gyógyszeripar leginkább kiemelt üzleti területe lesz a megkérdezettek szerint. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy fejlesztésre szorul az innovatív terápiák társadalombiztosítási befogadásának felgyorsítása. A körképben természetesen szó esett a vakcinák jövőjéről is, melynek terén a válaszolók jelentős fejlődésre számítanak.
Koronavírus: jelentős fejlődés előtt állnak a vakcinák

Az új technológiáknak köszönhetően az elmúlt években tovább emelkedett az innovatív terápiák hatékonysága, így egyre több komoly betegség gyógyítása vált lehetővé. A génterápiák, sejt- és szövetterápiák, valamint a biotechnológia egyéb lehetőségei a következő években is újabb forradalmi változásokat hoznak a betegségek gyógyításában. Az innovatív gyógyszervállalatok régiós vezetői leginkább a daganatos, a ritka, valamint a mentális betegségterületek gyógyításában várnak áttörést a következő 10 évben – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és V4-es partnerszervezeteinek közös kutatásából. Az Innovatív Gyógyszeripari Körkép 2021-es felmérést a régiós és nemzetközi folyamatokra egyaránt rálátó, visegrádi országokban működő fejlesztésorientált gyógyszergyártó vállalatok topvezetőinek körében végezték el.

Az innovatív gyógyszergyártókat a visegrádi országokban képviselő szervezetek tagvállalataik vezetői körében végezték el a kutatást a szektort érintő aktuális kérdésekről. Az adatfelvétel 2021. június 1 – július 5. között zajlott. A felmérésben résztvevő szervezetek: AIPM (Magyarország), AIFP (Csehország), AIFP (Szlovákia), Infarma (Lengyelország). A kérdőív zárt és nyitott kérdésekből állt, az értékelések Likert-skálán történtek.

Az innovatív gyógyszerek fejlődésének köszönhetően a rákos megbetegedések 5 évnél hosszabb túlélési aránya 15 év alatt 41 százalékkal nőtt világszerte

- emelte ki a felmérés kapcsán Holchacker Péter, az AIPM igazgatója. „A számok egyértelműen azt mutatják, hogy az új terápiák egyre hatékonyabbak, ezért is fontos, hogy ezekhez a magyar betegek is minél gyorsabban hozzájuthassanak. Egy súlyos betegség esetén minden nap számít,

ezért lenne fontos az innovatív terápiák társadalombiztosítási befogadásának felgyorsítása, és a jelenlegi túlbürokratizált rendszer egyszerűsítése.

Ezen a téren a pandémia okozta helyzet minden országban komoly erőfeszítéseket igényelt, azonban a magyarországi folyamatokat különösen lelassította.” Mint azt az AIPM igazgatója kiemelte, magyar betegek tízezrei számára lenne kulcsfontosságú lépés, hogy az egyébként meglévő szakmai konszenzus tényleges döntéssé váljék, és a várakozó innovatív terápiák még az idén társadalombiztosítási keretek között elérhetővé váljanak a magyar betegek számára is.

Az Innovatív Gyógyszeripari Körképben megkérdezettek válaszaiból kiderült, hogy

A VAKCINÁK JELENTŐS FEJLŐDÉSÉRE IS SZÁMÍTANAK A VÁLASZADÓK,

ami előrevetíti azt is, hogy a jövőben könnyebben, hatékonyabban kezelhetőek lesznek a koronavírushoz hasonló járványok.

Leginkább óvatosak az emésztőszervi betegségekkel kapcsolatban voltak a megkérdezettek, közülük is elsősorban a csehországi vállalatvezetők, tehát az eredmények alapján összességében ezen a területen nem várnak feltétlenül komoly fejlődést a következő években. A régiós összehasonlításból az is kiderült, hogy a hazai innovatív gyógyszervállalatok vezetői az átlagnál valamivel optimistábbak a legtöbb betegségcsoport terápiájának fejlődésével kapcsolatban.

A betegrészvétel területén nem állnak jól a visegrádi országok

Az elmúlt években előtérbe került a részvétel az orvoslásban és a gyógyszerfejlesztésben. A betegek informálásával lehetőség nyílik arra, hogy terápiájukat az orvosokkal együtt, annak tanácsának megfogadásával válasszák ki, és a gyógyszerfejlesztés folyamatában is egyre nagyobb szerep jut a betegek és orvosok visszajelzésének. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a betegek képviselőit bevonják a gyógyszertámogatási döntésekbe is. Az Innovatív Gyógyszeripari Körkép eredményei alapján a visegrádi régió nem áll jól a participáció területén: a megkérdezett vállalatvezetők ugyanis nem gondolják, hogy a betegek képviselői jelenleg érdemben részt vesznek az egészségügyi és gyógyszertámogatási döntésekben. A magyarországi válaszadók az átlagnál is kevésbé értettek egyet ezzel az állítással, tehát nálunk bőven van még tennivaló ebben a kérdésben. A participációval kapcsolatban a csehországi megkérdezettek adták a legmagasabb pontszámot, ugyanakkor értékelésük még így is a negatív tartományban maradt.

Miközben nem értékelik pozitívan a helyzetet, a válaszadók támogatják, hogy a betegek nagyobb beleszólást kapjanak az új terápiákhoz történő hozzáféréshez kapcsolódó döntések meghozatalába. Régiós összehasonlításban a betegek nagyobb beleszólását e döntések meghozatalába a lengyelországi válaszadók támogatják leginkább, a szlovákiaiak pedig a legkevésbé – ugyanakkor még esetükben is az egyetértés felé billent el a válasz.

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs
Forrás: portfolio.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére