Korai még temetni a kínai vakcinákat

• 2021. április 13., kedd •
Bár a közelmúltban ismét kételyek merültek fel a távol-keleti oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek.
Korai még temetni a kínai vakcinákat

A kínai oltóanyagokról, amelyek hagyományos módszeren alapulnak, azaz elölt vírus szervezetbe juttatásával késztetik ellenanyag termelésére a szervezetet, jóval kevesebbet tudunk, mint a nyugati társaikról, írja körképében laptársunk, a Privátbankár.hu.

Szakértők szerint ennek egyik oka, hogy a kínai gyártók alapvetően a fejlődő ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokat célozzák meg, nem pedig Európát, ezért például nem is nyújtottak be engedélykérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez.

A Magyarországon is használt kínai vakcináról, a Sinopharmról a gyártó december végén, a klinikai vizsgálatok harmadik szakasza alapján azt közölte, hogy 79 százalékos a hatékonysága. Ez a szám némileg alacsonyabb, mint amennyit az Egyesült Arab Emirátusokban mértek december elején (86 százalék).

Az arab ország egészségügyi hatóságai szerint

a 86 százalékos hatékonyság a megfertőződésre vonatkozik, a mérsékelt és súlyos Covid-betegséggel szemben pedig 100 százalékos a hatékonyság.

Az Egészségügyi Világszervezet múlt héten a cégek által közölt adatok alapján azt mondta, hogy mind a Sinovac-, mind a Sinopharm-vakcina hatékonysága megfelelő, és mindegyik biztonságos.  

Szakértők többsége szerint az elérhető oltóanyagok nyújtotta előny – a súlyos lefolyású Covid-betegség elleni védettség – nagyobb, mint az esetleges kockázat, és különösen igaz ez az idősek, valamint a veszélyeztetett csoportokba tartozók esetében.


Forrás: mfor.hu
Kép: Illusztráció. Depositphotos

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére