Komoly témákról – sok humorral

hv • 2022. május 12., csütörtök •
Sziporkázó, jó humorú olimpiai bajnokok, ugyanakkor fajsúlyos témák és mély gondolatok jellemezték Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpiai, világ- és Európa-bajnokok élménybeszámolóját. Ezért is volt nagy élményben része annak a mintegy 300 érdeklődőnek, aki a Mathias Corvinus Collegium által – a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület közreműködésével - rendezett estjén vett részt az MMIK-ban.
Komoly témákról – sok humorral

Ritkán látott nagy érdeklődés övezte a két, országszerte népszerű világklasszis sportoló szombathelyi látogatását. Retteginé Böröcz Katalin, a Collegium igazgatójának köszöntője után a Liu-fivérek Hajdú András az MCC kutatótanára és Horváth Vilmos olimpiatörténész moderálása mellett idézték fel pályafutásuk legfontosabb állomásait és vallottak sporthoz, munkához, küldetéshez való viszonyukról.

Mint megtudtuk a két fiú először az úszással próbálkozott, de rövid idő múltán már a jégpályán ismerkedtek a rövidpályás gyorskorcsolyázás titkaival. Igazán a mozgás miatt kezdtek el sportolni, ám egy szerencsés véletlen folytán lehetőség nyílt édesapjuk szülőhazájába, Kínába kimenni és fejleszteni korcsolyázásukat. Itt ismerték fel, hogy megfelelő felkészítő edzőkkel, kemény munkával és nagy szorgalommal szép és sikeres karrierjük lehet ebben a sportágban.

A testvérek azonban Kínában nem csak új módszereket, hanem egyfajta új gondolkodásmódot is megismertek.

- Nagyon sok mindent tanulunk ott, 180 fokos fordulatot vett az életünk. Megtanultuk azt, hogy mit jelent a tisztelet, ott ismertük meg edzőnket, Lina Csangot, akiben feltétel nélkül hiszünk és minden kérését fenntartás nélkül teljesítjük - fogalmazott Liu Shaolin.

Tulajdonképpen a Liu-testvérek tették fel idehaza térképre a short track-et. Ennek súlyát és felelősségét érzik. A sportolás mellett sportáguk nagykövetei, ahol lehet, népszerűsítik azt. Úgy vélik, hogy első téli olimpiai bajnokokként ilyenfajta küldetésük is van.

„A fivérek összedolgoznak, a hegyek arannyá válnak”- idézett egy régi kínai közmondást Horváth Vilmos moderátor, utalva a Liu-fiúk nagyon szoros testvéri kapcsolatára.

-    Így neveltek minket, számunkra természetes, hogy egymás sikerének teljes szívből örülünk - mondta Liu Shaoang.

-    Az idei pekingi olimpia igazi hullámvasút volt- vette át a szót Liu Shaolin. Testvérem az utolsó pillanatban jött utánunk a játékokra, koronavírus betegsége miatt. A vegyes váltóval nyertünk egy szép bronzérmet,aminek nagyon örültünk. Én bombaformában voltam, és az 1000 méteres versenyen ez be is igazolódott. Azután az emlékezetes döntőben

bár elsőként értem a célba, végül kizártak.

Őszintén megvallva nem volt ezt könnyű megélni, s úgy vélem, hogy nem hibáztam. Ám jött a többi versenyszám, nem tehettem meg, hogy feladjam. Becsülettel végigcsináltam versenyeket. Ami nekem nem sikerült, az szerencsére sikerült 500 méteren Ádónak (Shaoangnak, a Szerk.), ami nagy boldogsággal töltött el engem is.

Úgy vélem, hogy a kudarcokat könnyebb feldolgozni, mint a sikereket.

Ezt a 2018-as, pjongcsangi váltó olimpiai aranyérem után magam is megtapasztaltam.

-    A pályafutásunk fokozatosnak mondható, hiszen előbb kisebb sikereket értünk el, majd Európa-bajnokok lettünk, később világbajnokok, s most már évek óta legjobbak között tartanak számon bennünket.

Érezhetően ellenfeleink is respektálnak minket, és tartanak is tőlünk. A pályán nincs barátság senkivel, de azon kívül kölcsönösen tiszteljük egymást

- mondta el Hajdú András kérdésére Liu Shaoang, első téli, egyéni olimpia bajnokunk.

Az izgalmas beszélgetés után a közönség is lehetőséget kapott a kérdezésre, amellyel élt is. A bajnokok – sok humoros válasszal - állták a sarat, majd az est autogramosztással és közös fotók készítésével zárult. 

közösség

további frisss

lap tetejére