Kocsányos tölgy, lucfenyő, gránátalma: Fákat ültettek a türk országok ombudsmanjai

hv • 2023. május 19., péntek •
Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa meghívására Budapesten tartja nemzetközi konferenciáját a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége. Csütörtökön a TÜRKOMB szervezet első magyarországi találkozója alkalmából a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központjában emlékfát ültettek.
Kocsányos tölgy, lucfenyő, gránátalma: Fákat ültettek a türk országok ombudsmanjai

A szervezet tavaly májusban a törökországi Bursában jött létre, hat ország - Törökország, Észak-Ciprus, Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Kazahsztán és Kirgizisztán - részvételével, amelyekhez Magyarország és Türkmenisztán később csatlakozott. Az első magyarországi Türkomb-találkozó keretében a Török Köztársaság, Azerbajdzsán, Üzbegisztán és Kazahsztán ombudsmanjai Beregsurányban személyesen tájékozódtak arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amit az ukrajnai háború elől menekülők számára nyújt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Több napos látogatásuk során jártak Debrecenben is, ahol informálódtak az ombudsmani hivatal területi irodáinak működéséről. Ezenkívül egyeztetéseket folytattak az Alkotmánybíróság elnökével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkárával, továbbá a rendőrség és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.

Csütörtökön a konferencia emlékére fákat ültettek.

A Szombathelyi Erdészet farkaserdei központjában Bugán József vezérigazgató köszöntötte dr. Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, Şeref Malkoç török, Sabina Alijeva azerbajdzsáni, Feruza Esmatova üzbég ombudsmant, valamint Alina Nadirkulovát, a kazah ombudsmani intézmény hivatalvezetőjét.

Dr. Kozma Ákos köszöntőjében elmondta, hogy a magyar ombudsmani hivatal a „Jövő Nemzedéke” program keretében már jó ideje együttműködik a magyarországi erdészetekkel, így a szombathelyivel is. Többek közt a tűzifa program révén is szorossá vált a kapcsolat, valamint volt olyan gyermekotthon-felújítási program, ahol szintén gyümölcsöző volt az együttműködés. Többek között ezért is esett a választás Vas vármegyére az emlékfák ültetése kapcsán.

A beszédeket követően a kápolna melletti réten a jelenlévők az együttműködés emlékére országuk egy-egy jellegzetes fáját ültették el. Mostantól

Törökországot csertölgy, Üzbegisztánt gránátalma, Kazahsztánt keleti platán, Azerbajdzsánt keleti lucfenyő, míg Magyarországot kocsányos tölgy szimbolizálja.

 

közösség

további frisss

lap tetejére