Kóboréletre ítélve: ezerszám születnek kutyák az utcára

há • 2021. április 14., szerda •
Országszerte tele vannak az ebrendészeti telepek. Szombathelyen most viszonylag kedvező a helyzet: csak négy kutya vár a sorsára, de nem ez a jellemző. Nehéz elhinni, hogy egyetlen szuka és egyetlen kan kutya, amelyeket nem ivartalanítottak, leszármazottaik révén hat év leforgása alatt akár 67 000 újabb állat születését eredményezheti. Nagy részük az utcán és a sintértelepen köt ki. És még mindig van, aki szerint nem kell beavatkozni.
Kóboréletre ítélve: ezerszám születnek kutyák az utcára

A vasi megyeszékhelyen nincs telt ház az ebrendészeti telepen, jelenleg mindössze négy kutya van, de általában nem ez a jellemző. A hivatal illetékeseitől megtudtuk, hogy tavaly összesen 54 állatot kellett befognia a közterület-felügyelet által működtetett telep munkatársainak Szombathelyen. Ez a szám még kezelhető, mondják, a városban tehát nem súlyos a helyzet, ami a kóbor ebeket illeti. Persze, nem súlyos, kérdés, hogy hány állattól számít annak.
Ivartalanítási programot indítanak országszerte azért, hogy megakadályozzák a nem kívánt szaporulatot - adta hírül a Nébih, de nem ez az első ilyen akció. A magyarországi kutyáknak még mindig csak 10 százaléka ivartalanított, és amíg ez az arány nem javul, a helyzet sem lesz jobb, ami a kóbor kutyák nagy számát illeti.

Elsősorban az agrártárca és a Nébih folytat időnként kampányt azért, hogy formáljon a kutyatartók és a társadalom személeltén, vegyes sikerrel. Tény, hogy

"az ivartalanítás mögött talán soha nem látott társadalmi támogatottság áll jelenleg".  

Ezt támasztja alá a közelmúltban zárult állatvédelmi online kérdőív eredménye is, hiszen a kitöltők 96,4%-a erősítette meg egy országos ivartalanítási program szerepének jelentőségét. De még ez sem elég. Főként a kisebb településeken élnek tévhitek az ivartalanítással kapcsolatban, és sokszor a megfelelő szakmai háttér sem áll rendelkezésre az operációk elvégzéséhez. Van tehát tennivaló.
- Bár azóta, hogy kötelezően chippel kell megjelölni az ebeket, jelentősen

csökkent az ebrendészeti telepekre bekerülő kutyák száma, még így is több mint 17 ezer kutyát fogtak be 2020-ban az ebrendészek

– hívta fel a figyelmet dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a közleményben. Ez a szomorú adat azonban hatékonyan csökkenthető ivartalanítással, melyhez a Nébih új programja is szeretne hozzájárulni.
Az összes műtét 70%-át nőivarú egyedeken végzik majd el. A program év végéig tart, és összköltsége 50 millió forint, mely mintegy 1400 kutya ivartalanítását teszi lehetővé.

Bárki segíthet, aki kóbor kutyát lát: a közterület-felügyelet éjjel-nappal hívható központi száma +36-94/501-301.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére