Klein Dávid: Egymásnak ellentmondó információk terjednek Suhajda Szilárdról

index.hu • 2023. május 29., hétfő •
Klein Dávid, akit öt közös magashegyi expedíció emléke köt Suhajda Szilárdhoz, elmondta, nagyon sok különböző információt hallott már a történtekről, így nem tudta pontosan, mi történhetett korábbi társával.
Klein Dávid: Egymásnak ellentmondó információk terjednek Suhajda Szilárdról

Szerinte önmagában az, hogy nagyon sok időt töltött oxigénpalack nélkül egy olyan területen, ami életveszélyes, problémát jelenthetett - írja az index.hu.
Klein Dávid korábban pár napja is azt mondta, Suhajda Szilárd esélye a túlélésre elenyésző. Azt mondta, egyetlen dolog adhat bizakodásra okot, mégpedig az, hogy a fiziológiai elváltozások, bár nehezen visszafordíthatók, nagyon lassan játszódnak le a szervezetben.

Most azt nyilatkozta: „Mivel sokféle információról hallottam, nem tudom pontosan Szilárd halálának körülményeit. Egy biztos, olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála. Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot. Nem tudni, utolsó éjszakai pihenése során képes volt-e megfelelően »elkucorogni«. Az oxigénpalack nélküli magashegyi vállalkozás életveszély.” 

Hogy mi történt, erről ellentmondó híreim vannak, tehát felelőtlenség lenne bármit állítanom

– nyilatkozta Klein Dávid a Ripostnak.

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta. Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, majd elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda keresésére.

Klein Dávid szerint lehetséges, egykori mászótársa az ödémás állapotában rossz megoldást választott. Ugyanis a biztosítójával bizonyos pontokon a hegybe rögzített kötélen váltania kell a hegymászónak, miközben halad.

Előfordulhatott, hogy ezt a biztosítását rosszul helyezte be az új, állandóra rögzített kötélszakaszba, és emiatt kicsúszott vagy ödémás állapotában elnézte, elvétette a kapcsolódáscsere műveletét.

Szemtanúktól értesültünk arról, olvashattuk is, hogy látták őt, amint a hegyi mászókötéltől lejjebb tűnt fel az alakja, és igencsak kimerültnek tűnt. Hogy ezt követően zuhant vagy csúszott le a 2. számú állomás felé, erről nem kaptam pontos információt.

Valamennyi körülményt és információt összevetve, átgondolva, idehaza én a lecsúszásra következtetnék

– fogalmazott Klein. Majd azt is hozzátette: bizonyos, hogy a holttestét előbb vagy utóbb megtalálják a mentő- és kutatócsapatok.

A holtteste már végleg a hegyen marad 

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra.

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: akkor azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. 

Pünkösdvasárnapra egy helikopteres felderítést terveztek a hegyoldal fölött, de az RTL információi szerint az időjárás miatt a gép nem tudott fölszállni. Ezt Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője mondta. Aki az ATV Híradónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy Suhajda Szilárd holttestének megtalálása esetén is a hegyen hagynák azt.

Kép: Kiss Zoltán/Békés Megyei Hírlap

közösség

további frisss

lap tetejére