Kitüntetést kapott a Savaria Campus Iroda vezetője

sek • 2020. március 01., vasárnap •
A lakosság védelme érdekében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréséül Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője oklevelet és emlékérmet adott át másokon kívül Lenkai Nórának, a Savaria Campus Iroda vezetőjének február 28-án, a polgári védelem világnapja alkalmából az igazgatóság épületében megtartott ünnepségen.
Kitüntetést kapott a  Savaria Campus Iroda vezetője

A rendezvényen elsőként beszédet mondott Poór Balázs megyei polgári védelmi főfelügyelő, aki egyebek mellett méltatta az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) önkéntes mentőcsapatának megalakulását és tevékenységét.

Majd Bognár Balázs felszólalásában többek között kiemelte, az országban szinte egyedülálló a szombathelyi egyetemi mentőcsapat.

Mint ismeretes, az ELTE szombathelyi campusán tavaly februárban alakult meg a hallgatókból, oktatókból és dolgozókból álló Savaria Mentőcsapat, amelynek parancsnoka Németh István, szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes, parancsnokhelyettese Lenkai Nóra.

Önkéntes egyetemi mentőszervezet Mosonmagyaróváron és Debrecenben is alakult, de olyan, amely a helyi katasztrófavédelembe tagozódva végzi munkáját, csak a SEK-en működik.

A mentőszervezet megszerezte a Nemzeti Minősítő Oklevelet alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületre. Az oklevéllel a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága azt igazolta, hogy a nyilvántartásukba felvett önkéntes mentőszervezet eleget tett a Nemzeti Minősítési Rendszerben foglalt követelményeknek, így hazánk területén értesítésre bevethető a katasztrófák és vészhelyzetek elhárítása érdekében. Az oklevél a kiállítástól számított öt évig, vagyis 2024 februárjáig érvényes.

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a polgári védelem világnapjának megrendezéséről. Magyarország is csatlakozott az akkori felhíváshoz. Magyarország 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását.

A polgári védelem világnapja alkalmából a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója főigazgatói ajándéktárgyat adományozott Németh István rektorhelyettesnek, aki az elismerést március 2-án Budapesten veszi majd át.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére