Kisokos a fizetésről és a fizetésemelésről

szponzorált tartalom (x) • 2021. szeptember 15., szerda •
A bérezés, a fizetésemelés minden dolgozó embernek lényeges. Akár most kezdesz, akár épp szeretnél munkát vállalni, érdemes tudnod, hogy mire számíthatsz. Nem csak egyszerűen azzal kell tisztában lenni, hogy melyik munkakör milyen fizetést várhat, na meg hogy mások ugyanebben a munkakörben mit kapnak. Tulajdonképp ahhoz, hogy sikeres és egyre sikeresebb lehess, nem mehetsz vakon bele a munka világába. Mindenképp tarts velünk, akár tanuló, akár felnőtt emberként próbálsz informálódni a bérezés világáról!
Kisokos a fizetésről és a fizetésemelésről

Miért leszel sikeresebb, ha biztos tudásod van a bérezéssel kapcsolatban?

Nos, manapság két fajta ember létezik a munka világában. Az egyik csoport tagjai túlságosan is alulbecsülik azt, mit kérhetnek munkájukért, míg a másik csoportban lévők túlságosan magasra teszik azt a bizonyos lécet.

Egyik irány sem kifizetődő. Azok, akik alábecsülik önmagukat, egyértelműen nem fognak annyit keresni, amennyit kereshetnének. A velük ellentétben túl sokat kérők pedig szinte biztos, hogy sokára találnak munkahelyet.

Hogyan lásd át a bérezés világát?

  1. Tájékozódj! Ezt mindig azzal kell kezdeni, hogy utánanézel, hogy a munkakörben, amelyben el szeretnél helyezkedni, az éppen aktuális szabályzatok szerint mi a minimálbér. Innen tudod, hogy ennyit biztosan kapnod kell minden ajánlat esetén.
     
  2. Nézz körül megbízható forrásoknál, hogy jelenleg mennyiből élnek mások, hogyan emelkedik a különböző munkakörökben dolgozók bére. Mi mindig a Filter.hu cikkeinél kezdjük a tájékozódást. Hogy miért? Mert náluk mindig a legfrissebb híreket találhatod meg!
     
  3. Érdemes összeírni, milyen kiadásaid vannak, mekkora fizetésre van szükséged, hogy ezeket mind fedezni tudd. Ezt hasonlítsd össze azzal, amit a már említett hivatalos szabályzat összefoglal a munkaköröd alapján kérhető bérről.

Mit tegyél, mielőtt fizetésemelésre pályázol? 

A fizetésemelés mindig egy nehéz kérdés. Az ember általában azt várja, hogy főnöke egyszer csak behívja az irodájába, és a jó munkájáért felajánlja az emelést. Az is sokszor fordul elő, hogy a főnök mindenkinek megemeli a fizetését. 

Persze másképp is célt lehet érni. Legjobb, ha elkezdesz fejlődni munkakörödben, hiszen minél többet tudsz nyújtani a cégednek, annál többet várhatsz el a tudásodért. Ide tartozik például a szakmai nyelvvizsga megszerzése, vagy épp felnőttképzések, egyetemi szakok elvégzése.

Persze ha fel szeretnéd tenni a nagy kérdést a főnöknek, az sem árt, ha biztos vagy magadban. Ha magabiztosan, tényekkel alátámasztva tudod felhozni a fizetésemelés kérdését, szinte biztos, hogy sikerrel jársz!

És ha nem? Nos a lehetőség, hogy válts, mindig ott marad előtted! Ha folyamatosan fejlődsz, akkor mivel egyre többet tudsz ajánlani, egyre magasabb összeget kérhetsz a leendő munkáltatódtól.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére