Kishuszárok lepték el az oszkói hegyhátat

• 2020. július 31., péntek •
A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület országos szinten is egyedülálló tábort szervezett azoknak a gyerekeknek, akik már most megszállottjai a magyar katonai, ezen belül is a huszár hagyományoknak.

Kishuszárok lepték el az oszkói hegyhátat

Július 26-tól augusztus 1-ig 30 gyermek tapasztalhatta meg az oszkói hegyháton 6 sátorban elszállásolva, hogy milyen is az a hamisítatlan magyar huszárvirtus. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület kishuszár tagozata 7-16 éves korig szervezett „Kishuszár tábort” a Vas megyei településen a Fonyódi Császár-Huszár Hagyományőrző Gyerekcsapat bevonásával.

A rendezvény célja, hogy a fiatal generáció számára közelebb hozza a magyar katonai hagyományokat

lehetőséget biztosítson számukra, hogy egy jó közösségben, kiváló természeti adottságok között tölthessenek el együtt egy vidám hetet.

A táborozókat csütörtökön kora délután a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület vezetője, Sátory Károly és Bucsu község polgármestere, Gál Sándor köszöntötte a díszszemle keretében. Bár az eseményre meghívást kapott Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is, hivatali elfoglaltságuk miatt egyikük sem tudott megjelenni a kishuszárok táborában. Volt viszont egy jó hír, amelynek tolmácsolásával Sátory Károlyt bízták meg.

- Az egyesület tevékenységének bővítésére és a huszár hagyományok ápolására, azok minél szélesebb körben történő népszerűsítésére 2 millió forint támogatást kapott, ami óriási jelentőségű számunkra - fogalmazott Sátory Károly és egyben megköszönte mindazoknak az áldozatos munkáját, akik szívvel-lélekkel azon fáradoznak, hogy a huszár hagyományok még csak véletlenül se merüljenek feledésbe. Külön kiemelte Sólyomvári Ludwig kapitánynak és családjának az elhivatottságát, akik eddig is rengeteget tettek az egyesület kishuszár tagozatáért.
- Ludwig barátom úgy kel és  fekszik, hogy folyamatosan az jár a fejében, mit is hogyan lehetne csinálni, tapasztalatokat gyűjt és szemmel látható, ahogy napra napra fejlődik a tagozat. Itt szeretném megemlíteni a fonyódiakat, akik ugyanezt csinálják, jóval előbb kezdték ezt a folyamatot, így tudunk tőlük tanulni. Ez az összefogás jellemezte régen is a huszárságot, és ennek köszönhetően gyűltünk össze most Oszkón is - fogalmazott az egyesület vezetője.

Sátory Károly elmondta azt is, hogy a következő nagy terv egy huszárakadémia létrehozása, amelynek megalkotása során számítanak a fonyódiak szakmai segítségére is. Hozzátette:

az új nemzeti alaptanterv a korábbiakkal ellentétben már sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a hazaszeretet fontosságára, a nemzeti identitás megőrzésére, leírja azt, hogy a győztes csatákról kell tanítani az iskolákban.


- Ezzel teljesen egybecseng a mi tevékenységünk is, nagy lehetőségeket látok az új nemzeti alaptantervben. Táborunk nem csak a hagyományőrzésről szól, hiszen itt felfrissül a test és a szellem is, a gyerekek megerősíthetik állóképességüket úgy, hogy közben játékos formában válnak fegyelmezetté.  

Az egyhetes tábor során a fiataloknak bemutatót tartott a honvédség, a rendőrség és a Bucsui Önkéntes Tűzoltó Egyesület is - saját költségén - ellátogatott Oszkóra, ahol szimulációs gyakorlat keretében nyerhettek betekintést a gyerekek az önkéntes  lánglovagok munkájába. A táborozókat levélben köszöntötte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, akinek gondolatait Gál Sándor továbbította a résztvevőknek.

A gyerekeket eddig egyetlen este sem kellett álomba ringatni, volt bőven tennivalójuk napközben. Vetélkedtek, túráztak, fürödtek, sorversenyeztek, íjászkodtak, kirándultak és különféle előadásokat hallgathattak. Szombaton a közös reggeli után bontják a tábort és mindenki hazafelé veszi az irányt. 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére