Király utca, ahol mindig lüktet az élet

hv • 2021. október 24., vasárnap •
Szombathely egyik legismertebb utcája a Király utca. A belváros szívében a Fő tértől Március 15-térig elnyúló utca mindig is a város egyik ütőere volt. Központi elhelyezkedésnek köszönhetően az évszázadok során szállodáknak, vendéglőknek, fodrászatoknak és számos más üzletnek adott otthont.
Király utca, ahol mindig lüktet az élet

Érdemes néha végigsétálni rajta turistaszemmel, mert számos érdekes épületet, különféle stílusban épült lakóházakat, igényesen megépített egykori bérpalotákat fedezhetünk fel.  „ A Sabaria Szállóval szemben, a Gyöngyös-utcza északi oldalába torkollik az észak felé húzódó úk Király-utcza, kelti sarkán a nagyságával és szépségével egyaránt meglepő kétemeletes Szakács-házzal, melynek emeleti helyiségeiben pazarfényű vendégszobákat rendezett be a szomszédod Sabaria-szálló tulajdonosa, földszinti részét pedig Sabaria Kávéháza foglalja el elegáns díszítésű és a legkényesebb igényeknek is megfelelő nagytermével, parkozott és árnyékos helyiségeivel. Szomszédságában áll a Vasvármegyei kaszinó.” Így ír - valljuk meg kissé cikornyásan és patetikusan – Szombathely talán legismertebb utcájáról 1898-ban Kárpáti Kelemen.

Az emblematikus Király utca sűrű névváltozásai hűen tükrözik a történelmi viharokat.  Az eredetileg és ma Király utca névre hallgató közterületet az 1910-es évek után IV. Károly király, majd 1948 után Bajcsy-Zsilinszky Endre utcának hívták. Nevét csupán a rendszerváltozás után 1990-ben kapta vissza. Akár csak ma, úgy a múltban is üzletek, vendéglátóhelyek, szolgáltatóegységek uralják az utcát, amely valóban a város egyik ütőere, ahol mindig lüktet az élet.

Fotók: FB szombathely régen és ma

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére