Kinyitnak a szombathelyi múzeumok

• 2021. május 16., vasárnap •
Nemcsak a helyiekre, hanem a kiránduló iskolásokra, a turistákra is számítanak a város gyűjteményei: elsőként a Savaria Múzeum, az Iseum és a skanzen, utána a Romkert, végül a Képtár és a Schrammel-gyűjtemény lesz látogatható Szombathelyen.
Kinyitnak a szombathelyi múzeumok

Május 18-án kinyit a Savaria Múzeum, az Iseum, a Smidt Múzeum, a Vasi Skanzen, a Vasi Múzeumi Látványtár,
május 20-án nyit a Romkert,
június 18-tól vár látogatókat a Szombathelyi Képtár,
és június 26-án megnyitja kapuit a Schrammel-gyűjtemény is.

Különleges a kezdés: az első héten, május 18. és 23. között minden nyitva tartó intézmény ingyenesen látogatható!
A jövőben pedig minden hónapban, minden tagintézmény egy hétvégi napon ingyenesen látogatható lesz, és ezen a napon (egy délutáni időpontban) ingyenes tárlatvezetés is igénybe vehető majd.

Ami a belépéssel kapcsolatos szabályokat illeti: az 194/2021. (IV.26.) kormányrendelet értelmében kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják intézményeinket.
Kérik ugyanakkor az óvintézkedések betartását, a kézfertőtlenítést, a maszkhasználatot és a távolságtartást!

Színes nyári programokkal készülnek a múzeum dolgozói: május 21-én nyílik a VADÁSZAT – Közel a természethez című kiállítás a Savaria Múzeumban. Júniusban előadás-sorozat kezdődik a kiállításhoz kapcsolódóan.
Június 12-én a madarak és fák napja alkalmából családi délután lesz ugyanitt, amikor is a látogatók vezetéssel ismerhetik meg a park történetét és élővilágát, a gyerekek pedig kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.
Június 18-án tartják a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé megnyitóját a Szombathelyi Képtárban, téma: „Sodrás”. Erre 17 országból több mint 150 alkotó küldte el munkáját, 5 kategóriában.
Június 26-án lesz a Múzeumok Éjszakája (részt vesz benne a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Smidt Múzeum, az Iseum Savariense, a Schrammel-gyűjtemény, a MNL Vas Megyei Levéltára és a Savaria Szimfonikus Zenekar). Központi téma: vadászat.
Július 10-én könnyedebb programra, de annál nagyobb kavalkádra várják az érdeklődőket: ekkor lesz a TEPSI Fesztivál a Vasi Skanzenben. A gasztrofesztiválra sztárvendégek, neves zenekarok érkeznek, egész nap főző- és gyerekprogramok lesznek, de várható látványfőzés, főzőverseny, ételbemutató is az egészségtudatosság jegyében.

Táborokat is szervez a múzeum:
Régésztábor június 28. – július 2.
Savaria kalandtábor július 12-16. és augusztus 9-13. (a hét minden napját más-más múzeumban töltik a gyerekek – 6-12 éves korig várják őket)

Augusztusban 3 hetes képzés indul a Vasi Skanzenben (Eurevita Pannonia pályázati program keretében)
Várják azok jelentkezését, akik szívesen megtanulnák a hagyományos fakerítés, a különböző vályogtechnikák és a zsúptetők készítésének módját.

 

Kép: skanzen.savariamuseum.hu/archív

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére