Kijev felszólította az EU-t, hogy állítsa le az Északi Áramlat-1 orosz gázvezetéket

• 2022. május 28., szombat •
Az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, támogatja az ukrán kormány álláspontját az orosz energiaforrások teljes embargójával kapcsolatban.
Kijev felszólította az EU-t, hogy állítsa le az Északi Áramlat-1 orosz gázvezetéket

Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója felszólította pénteken az Európai Uniót, hogy állítsa le az Északi Áramlat-1 orosz gázvezetéket, de legalábbis jelentősen csökkentse a rajta áramló gáztranzitot – számolt be a napi.hu.

Makohon a Facebookon azzal érvelt, hogy

a Gazprom orosz állami gázvállalat durván megsértette a meglévő szerződések feltételeit, amikor felfüggesztette a gázszállítást Lengyelországba és Bulgáriába.

„Ez bizonyítja, hogy Oroszország nem megbízható beszállító” – írta bejegyzésében a vezérigazgató. A Gazprom a döntést korábban azzal indokolta, hogy az említett két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért.

Az EU-ba irányuló gázexportnak gyorsan csökkennie kell

Makohon felhozta, hogy az EU-ba irányuló gázexportnak gyorsan csökkennie kell, amihez csökkenteni kell az Északi Áramlat 1-en keresztüli tranzitot. „Az Északi Áramlat-1 gázvezeték már most is jelentősebb probléma nélkül leállítható, az európai fogyasztók számára az ukrán és lengyel gázszállító rendszer pedig átmenetileg el tudja szállítani a szükséges mennyiségeket” – fejtette ki a vezérigazgató. 

Majd kiemelte: „már mindenki számára világos, hogy Oroszországból induló semmilyen új gázvezeték nem javítja az EU-országok energiabiztonságát, hanem épp ellenkezőleg, az Oroszországtól való függőséget növelik”.

„Az egyetlen kiút a teljes embargó vagy az Oroszországi Föderációtól történő gázvásárlás jelentős csökkentése, valamint az alternatív gázszolgáltatók aktív keresése”

– szögezte le. Hangsúlyozta, hogy vállalata teljes mértékben támogatja a kormány álláspontját az orosz energiaforrások teljes embargójával kapcsolatban.

Az Északi Áramlat-1 két csőpár, amely az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig juttatja el a gázt a Balti-tenger alatt. Az első csövet 2011-ben, a másodikat 2012-ben helyezték üzembe.

Nyitóképen gázvezeték Ukrajnában Fotó: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo
Forrás: mandiner.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére