Kiderült, 4 millió beoltottnál fontos szerepe lehet a védettségi igazolványnak

• 2021. április 16., péntek •
A magyar átoltottság és az oltási sebesség a duplája az uniós átlagnak. Itt vannak a kormány legfrissebb döntései.
Kiderült, 4 millió beoltottnál fontos szerepe lehet a védettségi igazolványnak

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet, hogy nehézségekkel szembesül az ország a járványhelyzetben. Elsősorban minden egészségügyi dolgozónak köszönetet mondott példás helytállásáért.

Sajnálatos módon azt is közölnie kellett, hogy a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül a Janssen is kiesett, így félmillióval kevesebb vakcina érkezik. A pótlás kapcsán a kormány már megkezdte a tárgyalásokat.

Azt viszont örömmel tudatta, hogy Magyarországon nő az oltási hajlandóság, így már több mint 4,2 millió ember regisztrált. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 090 994 fő, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta.

A cél a 8 millió beoltott állampolgár. A miniszter elmondta, hogy a háziorvosok a kiválasztás nehéz feladatát is kiválóan megoldották. A beoltottak csupán egy százaléka betegszik meg Magyarországon.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyság között. A kormány kampányt fog indítani, hogy minél többen oltassák be magukat. A kampány jelmondata: az oltás életet ment.

Szólt arról is, hogy 3,5 millió beoltott felett nyithatnak a teraszok, és nem kell fizetni a teraszok bérléséért. A bértámogatás májusban is jár az éttermeknek, valamint kézikönyv készül a vendéglátóhelyeknek.

Az iskolák kapcsán közölte: csak kellő óvatosság mellett lehet újraindítani. Elsőként óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra. Arról az igazgató dönthet, hogy a gyerekek otthon maradhatnak-e hétfőtől.

Újságírói kérdésre megválaszolta:

-Négymilliós oltottságtól lehetnek olyan szabályok, melyek esetében kell a védettségi igazolvány

-Egyelőre alakul az uniós szabályozás az utazások kapcsán

-Addig lesz ingyenes a parkolás, ameddig a veszélyhelyzet életben van

-A kínai vakcina a második oltást követően is védettséget nyújt. Nem kell harmadik oltás


Forrás: ripost.hu
Kép: Fotó: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére