„Két keréken Benyovszky nyomában”- a moziban

hv • 2021. szeptember 20., hétfő •
Zelei József 18. éve kerékpározik a világbékéért. Szinte hihetetlen, de ez idő alatt az Egyenlítő kétszeresénél is hosszabb távot, 85.000 kilométert tekert le. 120 országban járt, mind az öt kontinensen megfordult. Kedden a moziban személyesen is találkozhatnak vele az érdeklődők.
„Két keréken Benyovszky nyomában”- a moziban

Misszióját 2004-ben indította a béke, a természet, környezetünk védelme, az egészséges életmód és a sport népszerűsítése céljával. Minderről könyvet is írt, amely Békebibliaként vált híressé. A könyvbe a világ számos nyelvén írták be békeüzeneteiket az ismeretlen és ismert emberek.

Idén élete eddigi leghosszabb és legbonyolultabb túráját teljesíti. Ez évben ünnepeljük Gróf Benyovszky Móric - akit a béke kapitányának és katonájának is szoktak nevezni - születésnek 280., halálának 235. évfordulóját. A kiváló katona, stratéga, világutazó, sőt felfedező is egyben. Egész életében a békét tartotta a legfontosabbnak. Mindig is az elnyomottak mellett küzdött, ha kellett, akár a túlerővel szemben is. Elkötelezett volt, lelkesedett a szabadság eszméje iránt, és együttérzett a leigázott népekkel. Életében korának legforradalmibb felhívását alkotta meg. Vitázó afrikai törzseket békített ki, s Madagaszkár szigetét nem meghódítani akarta, hanem segíteni a helybelieknek, hogy kivívják a függetlenségüket a franciák ellen.

Zelei József – akinek több nagy útját is támogatta dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője – holnap, kedden a Savaria Filmszínházban este 6 órától „Két keréken Benyovszky nyomában” címmel mutatja be azt az úti filmet, amely küldetéséről és missziójáról szól.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére