Képmutatónak és pénzmosásnak nevezi egy amerikai képviselő az Ukrajnának küldött segélyeket

• 2022. május 18., szerda •
Marjorie Taylor Greene arra hivatkozva nevezi „pénzmosási rendszernek“ a Kongresszus által Ukrajnának küldött humanitárius és katonai segélyként, hogy a nonprofit szervezeteket az amerikai választott tisztségviselők „barátai és családtagjai“ finanszírozzák.
Képmutatónak és pénzmosásnak nevezi egy amerikai képviselő az Ukrajnának küldött segélyeket

A Georgia állambeli republikánus képviselő hétfőn egy podcastban a Kongresszusban készülő 40 milliárd dolláros csomagról beszélt, és azt mondta, hogy a szövetségi törvényhozók „nonprofit szervezeteket, nem kormányzati szervezeteket finanszíroznak, ösztöndíjakat finanszíroznak, olyan támogatásokat, amelyek emberekhez jutnak el, és ha jobban utánanézünk, sokszor a barátaik és a családtagjaik működtetik ezeket a nonprofit szervezeteket és nem kormányzati szervezeteket, és ez alapvetően pénzmosási rendszer“. 

Greene azon 57 republikánus képviselőházi képviselő között van, akik kétszer is az ellen szavaztak, hogy segélyt küldjenek Ukrajnának az Oroszországgal vívott háború idején. Mindkét segélycsomagot elsöprő többséggel, 368-57 szavazattal fogadta el a képviselőház, és a szenátus a héten készül szavazni a második csomagról. Márciusban a kongresszus elfogadott egy 1500 milliárd dolláros előirányzat-csomagot, amely 13,6 milliárd dolláros gyorssegélyt tartalmazott Ukrajnának.

A The Truth With Lisa Boothe című podcastban adott interjújában Greene azt állította, hogy hasonló korrupció van az amerikai-mexikói határon a migránsok megsegítésére létrehozott nonprofit szervezeteknél is.

„Az amerikai adóforintjainkkal visszaélnek, mert ezekhez a nonprofit és nem kormányzati szervezetekhez mennek, és mindenféle támogatást finanszíroznak. Csak olyan dolgokra mennek, amelyeket nem kell elkölteni, amikor a saját népünk szenved“ – mondta.

„Az amerikaiak olyan problémákkal néznek szembe, amelyekre nem fordítanak kormányzati támogatást“ – jegyezte meg, hozzátéve, hogy szerinte képmutató, hogy a kongresszus pénzt akar küldeni Ukrajnának, de más, szintén erőszakkal küzdő országoknak nem.

„Nem akarjuk, hogy ez ártatlan emberekkel történjen, de mégis teljesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy, képzeljék el, Etiópiában most is polgárháború dúl, és több ezer ember halt meg, és milliókat kellett kitelepíteni. Szóval ez képmutatás. Nem igazán az életek megmentéséről van szó, de Ukrajnáról igen“ – jegyezte meg. 

Annak ellenére, hogy néhány kongresszusi republikánus ellenzi a legutóbbi Ukrajna-csomagot, Mitch McConnell, a szenátus kisebbségi vezetője mindkét pártot sürgette, hogy „segítsenek nekünk elfogadni ezt a sürgős finanszírozási törvényt“.

„Csak azokat a forrásokat kérik, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy megvédjék magukat ettől a zavart inváziótól. És most azonnal szükségük van erre a segítségre“ – hangoztatja McConnell. 

McConnell, aki a hétvégén meglepetésszerű látogatást tett Kijevben, hétfőn tért vissza Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésről. Az országba Susan Collins maine-i, John Cornyn texasi és John Barrasso wyomingi GOP-szenátorokkal utazott.

McConnell vasárnapi nyilatkozatában azt mondta, hogy a kongresszusi küldöttség „megerősítette Zelenszkij elnöknek, hogy az Egyesült Államok teljes mellszélességgel Ukrajna mögött áll, és fenntartjuk támogatásunkat mindaddig, amíg Ukrajna meg nem nyeri ezt a háborút“.

(Newsweek) 
Forrás: liner.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére