Keményen megfenyegette Törökországot az Egyesült Államok

origo.hu • 2022. május 22., vasárnap •
Törökország elutasítja Finnország és Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmének jóváhagyását, ami komoly vitát váltott ki a szövetségen belül. Törökország az egyetlen ország, amely ellenzi a NATO-tagországok számának növelését. Az Egyesült Államokban még arról is beszélni kezdtek, hogy Ankarát ki kellene zárni a szervezetből, hogy a törökök ne akadályozzák a NATO terjeszkedését.
Keményen megfenyegette Törökországot az Egyesült Államok

Csütörtökön Törökország megakadályozta a Finnország és Svédország tagságáról szóló tárgyalások megkezdését, mivel azt kifogásolta, hogy a két ország túl megengedően viszonyul a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) és a gülenista mozgalomhoz; két olyan csoporthoz, amelyeket Törökország terrorista szervezetként tart számon - írja a Newsweek.

A KÉT ORSZÁG VISSZAUTASÍTOTTA A KURD FEGYVERESEK TÁMOGATÁSÁVAL KAPCSOLATOS VÁDAKAT

- A PKK-T AZ EURÓPAI UNIÓ IS TERRORISTA SZERVEZETKÉNT TARTJA SZÁMON -, VALAMINT ELUTASÍTOTTA A TÖRÖKORSZÁG ÁLTAL KÉRT SZEMÉLYEK KIADATÁSÁT.

Ankara tiltakozása valódi kihívást jelenthet egy esetleges finn és svéd csatlakozással szemben, mivel az új NATO-tagok felvételéhez a szövetség valamennyi tagjának egyhangú jóváhagyása szükséges.

Ki lehet-e zárni Törökországot a NATO-ból?

Az Egyesült Államokban már a törökök NATO-kizárását emlegetik.

Korábban még 2016 és 2019-ben, miután Törökország megszállta Észak-Szíriát, már javaslatként felmerült, hogy zárják ki a szövetségből Törökországot.

HABÁR A NATO-T SZABÁLYOZÓ ÉSZAK-ATLANTI SZERZŐDÉSBEN NINCS LEHETŐSÉG A TAGOK FELFÜGGESZTÉSÉRE, VAGY AKÁR KIZÁRÁSÁRA, DE

A SZÖVETSÉG MEGVONHATJA AZ ADOTT ORSZÁGTÓL A TÁMOGATÁST, HA AZ ELTÉR A SZERZŐDÉSBEN FOGLALT ALAPELVEKTŐL.

Ronald Grigor Suny amerikai történész és a Michigani Egyetem politológiaprofesszora szerint nagyon valószínűtlen, hogy a jövőben a NATO olyan drasztikus lépést tenne, amely teljesen elidegenítene egy ilyen stratégiai szövetségest, mint Törökország.

A professzor véleménye szerint végül Erdogan török elnök jóváhagyja majd Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, de meg fogja kérni az árát a szövetség többi tagjától.

Kép: AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére