Katonadolog: magyar honvédek védik a Baltikumot

SzR-honvedelem.hu • 2015. szeptember 02., szerda •
Szeptember 1-től a Baltic Air Policing (Balti Légtérrendészet - BAP) 39. váltásának csaknem kilencvenfős magyar kontingense négy darab JAS-39C típusú Gripen vadászgéppel megkezdte év végéig tartó szolgálatát Litvániában.
Katonadolog: magyar honvédek védik a Baltikumot

Ez a nagyszerű magyar csapat megkezdte szolgálatát azért, hogy szövetségesei, Észtország, Lettország és Litvánia polgárainak szolgálatára lehessen. Érezzük és értjük a feladat súlyát, a küldetés felelősségét - fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter a litvániai Šiauliai Légi Bázison. A balti légtérrendészeti szolgálat átvevő-átadó ünnepségén a hazautazó olasz és norvég légierők parancsnokai átnyújtották a baltikumi légtér szimbolikus kulcsát a magyar váltás részére.

„Rendkívül fontos pillanat ez a Magyar Honvédség számára, hiszen a légierő egyetlen köteléke sem hagyta el hét évtizede az ország területét, hogy külországi bázison települve, éles küldetést teljesítsen” – hangsúlyozta a tárcavezető. Mint ismeretes a Baltic Air Policing (Balti Légtérrendészet - BAP) 39. váltásának csaknem kilencven fős magyar kontingense négy darab JAS-39C típusú Gripen vadászgéppel kezdi meg négy hónapos szolgálatát Litvániában. 

Hende Csaba beszédében kiemelte: „Hazánk a NATO tagjaként elkötelezetten gondoskodik fegyveres erejének fejlesztéséről azért, hogy önmaga védelmén túl hozzátehesse a saját részét a szabadság közös védelméhez is. Magyarország kormánya különösen fontosnak tartja a szövetség alapokmányában rögzített negyedik és ötödik cikkely következetes szolgálatát ezekben az időkben, amikor az ukrán válság nyomán feltámadó nagyhatalmi erő politika napjait éljük. Egy mindenkiért, mindenki egyért.”

Ahogy Kálló Sándor alezredes, Gripen-pilóta fogalmazott az elkövetkezendő négy hónap különleges időszaknak számít a hajózok életében, a baltikumi kitelepülés nagyban hasonlít az otthoni készenléti szolgálat adásához, csak a helyszín más. „Természetesen a környezet különbözik, hiszen itt tenger fölött is repülünk majd, és persze mégis csak egy idegen reptéren vagyunk. Mindenképpen izgalmas itt készültségi szolgálatot ellátni. Személyesen kihívásnak érzem ezt, izgalommal várjuk, milyen jellegű feladataink lesznek” - mondta.

Fekete Tamás alezredestől, a kontingens parancsnokától megtudtuk: a szeptember elsejétől ellátott szolgálat korántsem újdonság a magyar pilóták és repülőműszaki katonák számára: „Maga a feladat lényegében ugyanaz, annyi különbséggel, hogy itt, valószínűleg több éles riasztásunk lesz, mint otthon.” Fekete alezredes hozzátette, hogy az éles bevetéseken túl gyakorlóriasztásokat is terveznek, valamint közös kiképzőrepüléseket azon német kollégáikkal, akik Typhoon típusú vadászgépeikkel az észtországi Ämari Légi Bázison szolgálnak a magyarokkal közös időszakban. 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére