Karitász: Fogytán az élelmiszer, fertőtlenítőkből pedig már hiány van

sd • 2020. április 03., péntek •
Tuczainé Régvári Marietta szerint Húsvétig tart ki az az élelmiszermennyiség, amellyel még el tudják látni megváltozott munkaképességű alkalmazottaikat és azokat a családokat, ahol egyik napról a másikra váltak munkanélkülivé a kenyérkeresők.
Karitász: Fogytán az élelmiszer, fertőtlenítőkből pedig már hiány van

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatóját telefonon értük utol, aki a járvány dacára fáradhatatlanul zötykölődött az országúton több száz adománycsomaggal a háta mögött. "Rengeteg élelmiszercsomaggal megrakodva haladunk Zalába. Jellemzően tejet, müzlit, olajat, húsleveskockát, krumplit, kockasajtot, tésztát, lencsét, babot, lisztet, cukrot tartalmaznak a csomagok, amelyek összeállításában elévülhetetlen érdemei voltak a Metro áruháznak és Koronczai Ernő üzemvezetőnek. Körmenden már lerakodtunk, a következő állomásunk Bagod, ahol 30 csomagot osztunk szét az ottani karitász munkatársak segítségével. Bagod után Zalaegerszeg felé visz az utunk, majd Vasvár és Sorokpolány érintésével érkezünk vissza a megyeszékhelyre" - mondta el érdeklődésünkre Tuczainé Régvári Marietta, aki arról is beszélt, hogy az utóbbi hetekben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász élete is gyökeresen megváltozott.

Ugyanis az a klasszikus szociális munka, amit mi az elmúlt több mint 20 évben végeztek, az most teljesen felborult. "Sajnos mindent interneten, online skype-on, facebook-on vagy éppen telefonon, sms-ben tudunk intézni és bár én nem vagyok nagy híve ennek a technikának, mert így elvesznek a személyesés társas kapcsolatok, amelyek rendkívül fontosak az ellátottakkal és a betegekkel kapcsolatban.

A Szikla Közösségi Pszichiátriai Gondozó vezetője például azt találta ki, hogy csinál egy közös facebook csoportot az ellátottak részére és azon keresztül tudnak egymással kommunikálni, sőt dolgozóink ezen a platformon tudnak velük naponta értekezni, ki hogy van, ki miben szenved hiányt, szükséges-e gyógyszerek kiváltása, vagy élelmiszerek beszerzése. Akikkel viszont nem tudnak online úton érintkezni, velük telefonon vagy sms-ben tartjuk a kapcsolatot. A nagylengyeli központunkba 10 településről járnak be az ellátottjaink dolgozni, de most mindegyiküknek otthon kell maradniuk. Munkatársainknak nagy kihívás, hogy ellátottjaink sorsát mind a 10 településen figyelemmel kísérik, és ha gyógyszerre vagy élelmiszerre van szükségük, akkor azt kiváltják, megveszik, aztán az illető ajtajára vagy kertkapujára felakasztják vagy a postaládában elhelyezik és felhívják, hogy a csomag megérkezett. Ugyanez jellemzi az étkeztetést is, ugyanis ezek az emberek a karitászban ebédet kapnak, de mivel ezt most nem lehet megoldani, ezért kiszállítjuk nekik, házhoz megy az ebéd. A TDK és az Ivy is hazaküldte a kötelékünkbe tartozó foglalkoztatottakat, de egyik cég sem mondott fel nekik, hanem leállási időben is tudnak fizetni, ami óriási segítség az ellátásukban, létfenntartásukban" - tájékoztatott a karitász-igazgató.

Tuczainé Régvári Marietta elmondta: elég nagy mennyiségben vásároltak élelmiszert még a járvány kezdete előtt, ebben nagy segítségükre volt a Metro áruház, kiváltképp Koronczai Ernő üzemvezető, aki mindenféle tartós élelmiszert szerzett be nekik 1,5 millió forint értékben. "Ez 3 héttel ezelőtt volt. Azóta sokan váltak munkanélkülivé és azt tapasztaljuk, hogy az érintett családok nagy része bizony nem rendelkezett semmilyen tartalékkal és rajtuk is segítenünk kell. A helyzetet súlyosbítja, hogy több esetben is apa - anya egyazon helyen dolgozott és mindketten egyszerre váltak munkanélkülivé. A megnövekedett igények következtében a karitász kasszája és kamrája is lassan kiürül. Adományokból, támogatásokból a napokban ismét tudtunk venni 800 ezer forint értékben sok élelmiszert, ugyancsak Koronczai Ernő hathatós közreműködésével, tehát ezzel most Húsvétig kihúzzuk, azonban fertőtlenítő szerekből és tisztító eszközökből  óriási hiány van. Azonban a járvány várhatóan Húsvét után is makacsul tartja még magát, a mi készleteink azonban addigra kimerülnek. Most tartós élelmiszerekre van a legnagyobb szükség. Krumpli, müzli tartós tejjel, konzervek, száraz tészták - a többi közt például ezeket a termékeket is szívesen fogadja a karitász. Két megváltozott munkaképességű dolgozónk otthon folyamatosan varrja nekünk a maszkokat, szám szerint már 300-at készítettek. Sajnos már anyagot és gumit is nehezen lehet beszerezni, de most szerencsére tudtunk annyit venni, hogy folyamatosan zajlik a maszkok gyártása. Bajban mutatkozik meg az összetartás és összetartozás mértéke - jó példa erre a szomszédasszonyom, aki szintén varr maszkokat és közel 200 darabot adományozott nekünk" - fogalmazott a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója hozzátéve:
"Mindenki vigyázzon az egészségére, vigyázzunk egymásra, és aki teheti, kérem segítse a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkáját!" 

fotó: magyarkurir.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére