Jubileumi hűségtúra extrákkal

• 2020. július 12., vasárnap •
A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szervezésében nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek a hétvégén a hűség falvai előtt. Szombaton Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke részvételével zajlottak a programok, a hagyományos hűségtúrát vasárnap tartják.
Jubileumi hűségtúra extrákkal

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke megkoszorúzta a felsőcsatári Hősi emlékművet, majd a Szombathelyi Fúvószenekar kíséretében elsétáltak a település pihenő parkjában felállított színpadhoz, ahol köszöntötték a megjelenteket. Ezt követően a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület emléklapokat és jelvényeket adott át mindazoknak, akik az elmúlt tíz évben a legtöbbször részt vettek a hűségtúrán, majd az egyesület kis huszárai adtak kulturális műsort. 

Tíz környékbeli település táncosai, tamburásai, citerásai és énekkarai is felléptek az eseményen, miközben jófajta, ínycsiklandozó táj jellegű étkek rotyogtak - szintén a környékbeli 10 település főzőcsapatainak jóvoltából - a kondérokban, bográcsokban.
Mint ismeretes, 2014-ben képviselői indítványként Hende Csaba, akkori honvédelmi miniszter terjesztette be a „hűség falvai” cím adományozásáról szóló törvényjavaslatot. A hűség falvai címben Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti falvak részesülnek az előterjesztés értelmében, amelynek célja, hogy emléket állítson a zömmel német és horvát ajkú helyi lakosok bátorságának -  a trianoni döntés ellenére sem akartak elszakadni Magyarországtól.
 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére