Jövőre még nem lesz VAR az NB I-ben

• 2020. július 02., csütörtök •
Az MLSZ szóvivője a Nemzeti Sport megkeresésére elmondta, hogy a koronavírus-járvány átírta a forgatókönyvet, így a következő idényben még nem alkalmazzák a videóbírót.
Jövőre még nem lesz VAR az NB I-ben

Vági Márton MLSZ főtitkár korábban arról tájékoztatott, hogy több szövetséggel is kapcsolatban állnak, amelyek már bevezették a VAR-rendszert, rengeteg hasznos tapasztalatot kaptak tőlük, például mik azok a nehézségek, amelyekre fel kell készülni, melyek azok a hibák, amelyeket elkövettek. Másfelől pedig a szolgáltatók is fejlődnek, piaci verseny van, és ez az árat is befolyásolja.

Tudni kell, hogy három különböző rendszer létezik. A centralizált, amikor egy központi helyszínen nézik a televízió felvételeit – ehhez optikai kábelkapcsolat kell a központ és valamennyi stadion között, és mert ennek a digitális alapjai nincsenek meg, messze ez a legdrágább megoldás. A decentralizált rendszernek két típusa van: amikor minden stadionban kiépítik a VAR-szobát, és oda telepítik a kamerarendszert, a másik a mobil megoldás: a segítők egy minibuszban, kisteherautóban ülnek, és onnan figyelik az eseményeket. Tekintve, hogy ezek a kisbuszok bármelyik stadion mellett elférnek, gazdasági szempontból messze a legjobb megoldásnak minősül, így az MLSZ ehhez keresett szolgáltatót, minden szempontot mérlegelve. Eldőlt: a VAR-rendszert a kanadai Evertz cég telepíti a magyar labdarúgásban – egyebek mellett az NBA és a belga bajnokság technológia partneréről van szó. Minden NB I-es mérkőzésen tizenkét kamera pásztázza majd a pályát, és minden stadion alkalmas lesz arra, hogy ennyi felvevőt elhelyezzenek – ezzel párhuzamosan tovább nőhet a televíziós közvetítések színvonala.

- Kulcskérdés lesz a játékvezetők továbbképzése. A nemzetközi protokoll szerint minden kisbuszban két játékvezető figyeli az eseményeket. Nemzetközi oktatók képezik majd a játékvezetőket, az előzetes kalkulációk szerint harminc–ötven szakemberre lesz szükség – a pályákon és a kisbuszokban. Az elméleti oktatást követően szimulátoron gyakorolnak majd a jelöltek - ismertette Vági Márton főtitkár.

A koronavírus-járvány miatt most úgy tűnik, jövő nyártól kaphatnak technikai segítséget a hazai játékvezetők a bajnoki meccseken - olvasható a nemzetisport.hu-n.

fotó: nytimes.com

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére