Jövő héten már valami brutál hideg lesz

• 2021. szeptember 13., hétfő •
Hatalmas időjárás-változást várnak a meteorológusok.
Jövő héten már valami brutál hideg lesz

Bár ezen a héten még konkrétan nyári időjárás van Magyarországon, jövő hétre hatalmas lehűlés érkezhet – írja a 24.hu. A Szibéria felől várt hideg betörése miatt az átlaghőmérséklet akár 15 fokkal is eshet majd. Mi több,

a Kárpátok magasabb régióiban akár öt-tíz centi hó is lehet.

„Tart még a szeptemberbe csúszó nyár, ha a rövidülő nappalok miatt az éjszakák és a hajnalok hűvösek is, a maximum hőmérsékletek bármely júliusi napon megállnák a helyüket. Így is marad még a hét második feléig, amikor is egy hidegfront éri el hazánkat. Komoly lehűlést nem okoz, mintha csak tétova figyelmeztető jele lenne annak a markáns változásnak, ami a jövő hét elején érkezik.

Ismét egy extrém időjárási szituáció kialakulása várható,

az északkeletire váltó áramlás Szibéria felől sodor fölénk szokatlan hideget. Itthon 12-17 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk, a Keleti-Kárpátokban viszont 1-10 centi hó eshet” – mondta el Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. A jelenlegi modellszámítások alapján hetvenszázalékos az esélye, hogy a jövő hét legelején kialakul ez a „nagyon furcsa” időjárási helyzet. Az év ezen szakában még bőven a kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes nyugat-keleti áramlásnak kellene uralkodnia az északi félteke legnagyobb részén.

Ehelyett már augusztus végén nagyot változott a helyzet,

és a szélsőségeket produkáló, gyorsan változó észak-déli áramlás, az úgynevezett meridionalitás vette át az irányítást. Augusztus végén sarkvidéki eredetű légrétegek hoztak jelentős lehűlést, most pedig Szibériából kapunk ízelítőt. Ugyanez az időjárási szituáció okozza egyébként télen a leghidegebbet, ha most januárt vagy februárt írnánk, -10 fokos középhőmérsékletekre kellene készülni.

Hatalmas lesz a kontraszt a szeptemberi nyár után,

de még 7-8 fokkal az átlag alá is süllyedünk: a jövő hét második felében 12-17 fokos maximumokra számíthatunk, az éjszakák ennél hűvösebbek lesznek, nagyobb mennyiségű csapadék inkább csak a Tiszántúlt és a Dunántúl déli részét éri. A hideg betörése a teljes jövő hétre rányomja a bélyegét, 26-27-e táján indulhat felmelegedés. Ekkor talán beköszönt a vénasszonyok nyara, de mivel a hőmérséklet elég mélyről indul, nagy „melegre” nem, inkább csak nyugodt, napos időre lehet számítani.

Forrás: 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére