Jódtablettát osztanak a lakosságnak Szlovákiában

• 2022. augusztus 05., péntek •
A szlovák állam augusztus elsejével elkezdte kiosztani a jódtablettákat a lakosságnak: csaknem félmillió ember kap belőlük.
Jódtablettát osztanak a lakosságnak Szlovákiában

A jódtablettákat a Jászlóapátszentmihály (Jaslovské Bohunice) és Mohi (Mochovce) atomerőművek körüli városokban és falvakban osztogatják a lakóknak: az akció körülbelül 224 település 460 ezer lakosát érinti. A tabletták kiosztása a belügyminisztérium feladata, aki a Szlovák Villamosművekkel együttműködve koordinálja a folyamatot. A cserét ötévente kell megcsinálni, a legutolsó 2017-ben volt – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője.

A tablettaosztás több csoportját is érinti a polgároknak, például a településen élő olyan gyerekeket, akik állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkeznek, illetve azokat, akiket már elhelyeztek egy ideiglenes szálláson a településen – tette hozzá a szóvivő. A kálium-jodidot az atomerőművek körüli vészhelyzeti területen osztogatják a lakosságnak – írja az Új Szó. 

Bár nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy sugárzás szivárog a környezetbe, mi felkészültünk az ilyen helyzetek kezelésére is. A kálium-jodid a különleges egyéni védelem egyik eleme

– jegyezte meg Stefan Hajdú, az SE nukleáris biztonsági vezetője. 

A minisztérium figyelmeztetése arra kitért, hogy a jódtabletták nem azonnali fogyasztásra vannak. Hatóanyag-tartalmuk a stabil jód, bevételük segítségével pedig meg lehet akadályozni a radioaktív jód pajzsmirigyben való lerakódását. Ezért a tablettákat csak sugárzásos balesetek esetén lehet bevenni, miután az illetékes hatóságok felszólítása megtörtént. 

(Borítókép: Fabian Sommer / picture alliance via Getty Images)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére