Jeli Arborétum: Felér egy világ körüli úttal

há • 2021. május 03., hétfő •
Ötszáznál is több növényegyed, vadonatúj bambuszösvény és az egyébként is különleges kert várja idei látogatóit a Jeli Arborétumban. A 2021-es szezon ünnepélyes megnyitóján a kertalapító Ambrózy-Migazzi István sírját is megkoszorúzták.
Jeli Arborétum: Felér egy világ körüli úttal

Közép-Európa legszebb természetes kertje a Jeli Arborétum, amely a járvány időszakában a korábbinál is nagyobb jelentőséget kaphat Vas megyében, ami a turizmust illeti. Az új telepítések, a szabadban eltöltött idő felértékelődése, a természet törvényszerűségei is szóba kerültek a létesítmény hétvégi ünnepélyes megnyitón, ahol Bugán József, a fenntartó erdészeti társaság vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket, és jelen volt Orbán Lajos vasvári erdészeti igazgató és Nagy László felügyelőbizottsági tag is. Az idei szezont Ruborits Tamás közjóléti műszaki vezető és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő nyitották meg.

Utazás helyett

5 millió forint értékben telepített új növényeket erre a szezonra a Jeli Arborétumot fenntartó Szombathelyi Erdészeti Zrt. A fejlesztésekről a társaság szakembere beszélt.

- A 2021-es év újdonsága két attrakció. Az egyik egy növénytelepítés 5 millió forint értékben:

a Tájövezetek elnevezésű részen összesen 165 különböző növényfajt - több mint 500 egyedet -ültettünk el idén.

Itt egyébként tíz erdőrészletet barangolhat be a látogató, amelyek a világ különböző tájaira kalauzolnak el: Spanyolországba, Kis-Ázsiába, a Himalájára, Kínába, Japánba, Amerikába, a Mississippi-mocsárvilágba vízeséssel, tóval. Érdekes színfoltjai ezek az arborétumnak - mondta lapunknak Ruborits Tamás, közjóléti műszaki vezető. - Ezeket bővítettük tematikusan, létrehoztunk például egy kínai erdőt másfél hektáron, újabb juharféléket, tajvani gyertyánokat is találnak majd a vendégek. A másik újítás pedig

a japán tematikájú terület melletti bambuszerdő, amelybe vágtunk egy ösvényt a patak mellett.

Ezentúl tehát kis lépcsőn, köveken átkelve egy 1954-ben telepített erdőbe csöppenünk, ahol 6 méteres bambuszok között lehetünk. Ez a mi európai szemünknek egzotikusnak tűnik, pedig fűfélékről van szó, ami számunkra erdős hatást kelt - részletezte az erdészeti munkatárs. Úgy véli, a járvány miatt nehézkessé vált külföldi utazások helyett itt is világ körüli utat tehet most bárki.

Csoda a közelben

Személyesen is kötődik a Jeli Arborétumhoz V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, hiszen a környéken nőtt fel. Ugyanakkor kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosként a megnyitón kihangsúlyozta:

ez a létesítmény része a Vas Megyei Értéktárnak is,

ami ugyan az ezzel megnyíló pályázati lehetőségek révén pénzügyi előnnyel is járhat, de nem ebben rejlik az igazi jelentősége, sokkal inkább erkölcsi elismerés ez.

- Bízom benne, hogy a karantén miatt felértékelődik az arborétumok, parkok szerepe. Látszik az ingatlanközvetítők kimutatásaiból, hogy rendkívül keresettek lettek a kertes házak, és budapesti munkám során látom, hogy mennyire zsúfoltak tudnak lenni a zöldfelületek a nagyvárosokban. Az emberek vágynak a szabadba, és tegyük hozzá: a természet nem vesz tudomást a járványról. Ugyanúgy nyílnak a virágok, hoznak termést a fák, mintha mi sem történt volna.

Vegyük ezt szimbolikus értékű figyelmeztetésnek: nem tehetünk meg bármit a világgal,

a járvány kialakulásának is az volt az oka, hogy indokolatlan utazások révén az emberek becipelték mindenhová a kórokozót - fogalmazott a Frisss.hu-nak V. Németh Zsolt. Hozzátette: bízik benne, hogy ezután sokkal jobban odafigyelünk majd a saját értékeinkre, mindenre, ami a miénk. - A mi ételeinkre, italainkra, és a lakóhelyünkhöz közeli turisztikai desztinációkra, a közelünkben lévő csodákra, köztük a Közép-Európában egyedülálló és különleges Jeli Arborétumra is - jegyezte meg.

A szakma képviselői és a térség országgyűlési képviselője megkoszorúzták az alapító Ambrózy-Migazzi István sírját is.

Kiderült, hogy a Jeli Varázskertben csak a bejárat közelében, a kilátónál és a lombkoronasétánynál kell maszkot hordani. Séta közben a másfél méteres távolságot megtartva a kert többi területén nem!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére