Japán lakosaitól azt kérték, hogy spóroljanak az árammal a nyári időszakban

• 2022. június 27., hétfő •
A japán kormány a feleslegesen égve hagyott villanyok lekapcsolására szólították fel a lakosságot.
Japán lakosaitól azt kérték, hogy spóroljanak az árammal a nyári időszakban

A japán kormány arra szólította fel a Tokióban és annak környékén élőket, hogy hétfőn kevesebb áramot használjanak, mivel az országot sújtó hőhullám miatt akadozhat az energiaellátás – tudatta Reuters. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium arra számít, hogy helyi idő szerint ma délután "jelentős" lesz az áram iránti kereslet. Azt kérték, hogy a lakosság kapcsolja le a feleslegesen égve hagyott villanyokat, a légkondicionáló használatát azonban továbbra is javasolják a hőguta elkerülése érdekében.

A hétvégén Tokió központjában 35 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, míg a fővárostól északnyugatra fekvő Isesaki városában 40,2 Celsius-fokos rekordot mértek. Ez volt a legmagasabb hőmérséklet, amelyet Japánban valaha is feljegyeztek júniusban. Japánban júniusban kezdődik a nyár, és a hőmérséklet jellemzően 30 Celsius fok alatt marad a hónap folyamán. Bár az áramszolgáltatók folyamatosan dolgoznak az ellátás növelésén, a minisztérium szerint a hőmérséklet emelkedésével a helyzet kiszámíthatatlan.

Japán áramellátása azóta szűkös, mert márciusban az északkeleti régióban bekövetkezett földrengés miatt néhány atomerőmű működését fel kellett függeszteni. Ezenfelül

 a hatóságok több elöregedett fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművet is bezártak, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, ráadásul a villamosenergia iránti megugró kereslet is az energiaellátás szűkösségét eredményezte. 

A hónap elején a japán kormány felszólította a háztartásokat és a vállalatokat, hogy a nyár folyamán takarékoskodjanak a lehető legtöbb villamos energiával.

Közben az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy vasárnap délutánig 46 embert szállítottak kórházba Tokióban hőguta gyanújával. A hír azután érkezett, hogy az ausztrál hatóságok felszólították a Sydney-t is magába foglaló Új-Dél-Wales állam háztartásait, hogy az energiaválság miatt kapcsolják le a villanyt. Az ausztrál nagykereskedelmi energiapiacon a múlt hét végén feloldották a korlátozásokat.

 
Forrás: vg.hu
Fotó: DAVID MAREUIL / Anadolu Agency via AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére