Itt van Orbán Viktor nagy bejelentése a magyar nyugdíjasoknak

• 2021. szeptember 24., péntek •
Azért küzdök, hogy a csak négy év alatt odaadni tervezett teljes 13. havi nyugdíjat már 2022-ben, azaz felgyorsítva odaadjuk az érintetteknek – jelentette be új intézkedési tervként a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában Orbán Viktor. A kormányfő azt is jelezte, hogy a gyors minimálbér-emelést körültekintően, a cégek kompenzálásán keresztül kell megtenni, nehogy megnőjön a munkanélküliség, és azt is érzékeltette, hogy személy szerint nem támogatja a munkahelyeken annak a jognak a megadását, hogy kötelezővé tehessék az oltást, de vita van még a kormányon belül, amit rövidesen lezárnak. Alábbi hírfolyamunkban a legfontosabb elhangzott információkat tudósítottuk.
Itt van Orbán Viktor nagy bejelentése a magyar nyugdíjasoknak

Így hangzott a 13. havi nyugdíj felgyorsított kifizetési tervének bejelentése

A gyors minimálbér-emeléssel magasabb lesz a legkisebb bér, mint 10 évvel ezelőtt az átlagbér, de „még a nyugdíjasoknak tartozunk” – vezette fel a fontos bejelentését Orbán Viktor.

Úgy folytatta szó szerint: "Egyelőre olyan gazdaságpolitikát tudtunk folytatni, amivel idén egyheti részt tudtunk odaadni a 13. havi nyugdíjból."

Január 1-től vissza akarjuk adni a második hetit is, és bár korai erről beszélni, de én harcolok azért, hogy ez gyorsabban menjen, tehát ne csak a másodikat, hanem a harmadikat, esetleg a negyediket is megkaphassák.

Úgy folytatta: "Tehát úgy állhassunk oda a következő választásokon az emberek elé, hogy amit a Gyurcsány-Bajnai kormány elvett a nyugdíjasoktól, azt mi maradéktalanul, az utolsó fillérig visszaadtuk. Ezért harcolni kell, mert hitelből, meg hozomra nem szabad semmilyen nyugdíjat emelni. Ezt ki kell termelni. Tehát én harcolok azért, hogy legyenek olyan fejlesztések, beruházások, amelyek meghozzák azt a lehetőséget, hogy gyorsabban lehessen visszaadni a korábban elvett 13. havi nyugdíjat."

A múlt héten hirtelen végrehajtott hatalmas devizakötvény-kibocsátások kapcsán az IFR értesülései alapján megírtuk, hogy az adósságkezelő azt vázolta a befektetői prezentációban: mintegy 0,7 milliárd eurónyi forrás

különböző költségvetési kiadási célokat finanszírozna, mint például infrastruktúra-fejlesztés, nyugdíjak, oktatás.

Így tehát a sorok között már akkor jelezte a kormány a befektetőknek, hogy például többlet nyugdíjemelésben is gondolkodik és arra is kell a bevont forrás.

2021. szeptember 24. 08:20
Negyedik hullám: gyors felfutás is előállhat, de a kormány az oltás népszerűsítésén kívül nem tehet semmit

A műsorvezető utalt a közelmúltbeli szerb példára, ahol nagyon gyorsan felfutott az újabb járványhullám és rákérdezett, hogy ez itthon is előállhat-e, amire igennel felelt Orbán Viktor és utalt rá, hogy a jelek szerint a magyarok szeretik a veszélyt, mert sokan még mindig nem oltatták be magukat, és akkor eszmélnek, ha már a közelükben van a baj.

Ezzel együtt is figyelmeztette az embereket: aki nincs beoltva, az kockáztatja az életét, életveszélyben van, ezért mindenkit arra kér, hogy oltassa be magát, de itt véget ér a kormány lehetősége. Utalt rá, hogy már csak egy lépés maradna hátra: az oltás kötelezővé tétele, de szerinte ez Magyarországon ellenállásba ütközne.

Hozzátette: azt még valahogy elfogadták az érintettek, hogy az egészségügyben kötelezővé tették az oltást, mert ott naponta betegekkel foglalkoznak, és jelezte, még egy lehetőséget lát: azt még talán elfogadják az emberek (ő személy szerint nem biztos benne), hogy a munkahelyeken legyen a munkaadóknak valami joga, hogy az oltás felé tereljék a dolgozókat, erről vita van a kormányban is, de ezeket nemsokára lezárják. Ezután érzékeltette, hogy érdemi további eszköze nincs a kormánynak a járvány további erősödése, felfutása esetén és megjegyezte, hogy év végéig 17-18 millió vakcina lesz raktáron, így tehát bárkit bármikor be tudnak oltani az első, második, vagy harmadik adaggal.

2021. szeptember 24. 08:13
Ha rosszul emelünk minimálbért, annak munkanélküliség a következménye

A minimálbér-tárgyalások kapcsán megjegyezte, a kormány csak akkor dönt az ügyben, ha a munkaadói és mnunkavállalói oldal nem tud megegyezni és emlékeztetett rá, hogy eddig mindig a kormány kontójára egyeztek meg. Ezt úgy értette, hogy a béremelés mértékért cserébe elérték, hogy a kormány csökkentsen bizonyos adóterheket, és megjegyezte, hogy „ezt Varga Mihály mindig meg tudta oldani”.

Hozzátette: "most egy nagyot akarunk lépni, majdnem 20%-os lenne a minimálbér-emelés, de ez fokozott terhet jelentene a kisvállalkozásoknak." Úgy folytatta:

Ezért le fogjuk csökkenteni a minimálbéremelésért cserébe az őket terhelő adót és akkor ki fogják majd termelni ezt a magasabb bért.

Így nem kell bezárni üzemet és elbocsátani embereket. Tanulságként megjegyezte:

ha rosszul emelsz minimálbért, akkor magasabb munkanélküliség lehet.

Ezért is jelezte, hogy körültekintően kell a kérdést kezelni, és a fentiekkel utalt a kormány által már meglebegtetett újabb céges adócsökkentés témájára, hogy a minimálbér-emelés tehernövekedését részben kompenzálják.

A garantált bérminimum is jelentősen meg fog nőni és hozzátette, hogy ez több embert érint, mint a minimálbér-emelése.

2021. szeptember 24. 07:56
A teljes 13. havi nyugdíjat odaadhatja jövőre a kormány

Orbán Viktor az interjúban az szja-visszatérírítés ügye (új fejleményekről itt írtunk külön) és a minimálbér-emelési tárgyalások mellett kitért arra is, hogy "küzdök azért": jövőre ne csak az eddig tervezett második heti részét fizessék ki a 13. havi nyugdíjnak, hanem a harmadik, sőt a negyedik heti részét is.

ÍGY TEHÁT GYAKORLATILAG 2022-BEN KIFIZETNÉK A TELJES 13. HAVI NYUGDÍJAT,

noha idáig az volt a bejelentett terv, hogy évente egy-egy heti résszel többet fizet ki a kormány, azaz fokozatosan építette volna vissza a 13. havi nyugdíjat.

Idén a 13. havi nyugdíj első heti részének (egynegyedének) költsége mintegy 70 milliárd forint volt, így tehát a második, harmadik és negyedik heti rész egyben (feltehetően a választások előtt) való kifizetése több százmilliárdos tételt jelentene a büdzsének.

2021. szeptember 24. 07:53
A fő cél: akinek gyereke van, az jobban él

A család szerepének fontossága kapcsán szóba került az LMBTQ-közösség témája és az emiatti brüsszeli viták is, ennek kapcsán Orbán leszögezte: elfogadja, megérti, hogy valaki más életformát választ, és nem szabad megkülönböztetni ezeket az embereket sem, nem érheti őket diszkrimináció, de ezzel együtt is rögzítette: az a fő célja a gazdaságpolitikának, azaz visszatérés a régi gyökerekhez, hogy

akinek gyereke van, az jobban él.

Hozzátette: az a cél, hogy akik gyermeket vállalnak, könnyebben jutnak lakáshoz, könnyebben lesz munkájuk, tehát „össze kell kapcsolni a gyermekvállalást és a gazdasági előnyöket”. Jelezte, hogy a gyermeket nevelő kisvállalkozók is visszakapják a befizetett adójuk egy részét.

2021. szeptember 24. 07:41
Lesz egy francia-V4  csúcs még idén

A tegnap kezdődött budapesti demográfiai csúcs témájával kezdik a beszélgetést (a kormányfő beszédéről szóló összefoglaló itt olvasható), és ennek kapcsán Orbán Viktor megjegyezte, hogy ez a téma Európa jövőjét is meghatározza és utalt rá, hogy a 2022 első félévében esedékes francia uniós soros elnökségre készülve idén még lesz egy Franciaország-V4 csúcstalálkozó is.

Ezután Orbán Viktor leszögezte:

Európa jövője nem a zöldítésben, iparban, digitalizációban van, hanem a gyermekben, ezért nem szabad elfogadni, hogy a hiányzó munkaerőt migránsokkal pótolják.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt 10 évben a különutas magyar politika és gyermektámogatási programok oda vezettek, hogy a magyar termékenységi ráta emelkedett (1,25-ről 1,5 fölé), de még csak félúton járunk, mert a cél 2,1 lenne.

2021. szeptember 24. 07:40
Orbán Viktor: még csak félúton jáunk a családtámogatási rendszer segítségével

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala
Forrás: portfolio.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére