Itt az első szokatlan kormányzati döntés, amiről Orbán Viktor beszélt: akár ötmilliós adócsökkentést is lehet kérni a NAV-tól

• 2021. június 16., szerda •
Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter, a most megalakult Gazdasági Újraindítási Operatív Törzs vezetője kedden már célzott rá, hogy szokatlan kormányzati döntések várhatók a gazdaság újraindítása és az 5,5%-os idei GDP-növekedés elérése érdekében, hogy jövő év elején biztosan vissza tudja adni az embereknek a befizetett szja-t a kormány. Most meg is érkezett az első ilyen szokatlan kormányzati döntés, ami egy új adóügyi könnyítés. Eszerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a cégek és magánszemélyek fizetendő adója, a kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani.
Itt az első szokatlan kormányzati döntés, amiről Orbán Viktor beszélt: akár ötmilliós adócsökkentést is lehet kérni a NAV-tól

Az új intzékedés részleteiről Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára mondott részleteket az MTI-nek. Ő azt emelte ki, hogy az Európai Unió egyik legkedvezőbb fizetéskönnyítési rendszere még tovább bővült, a koronavírus-válságra specializált esetkörrel, amely nagy segítség a családoknak, a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt - jelentette ki. A koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes mindenkinek, a kérelem ugyanis illetékmentes -  szögezte le Izer Norbert.

AZ ÖTMILLIÓ FORINTIG IGÉNYBE VEHETŐ 12 HAVI RÉSZLETFIZETÉS VAGY HAT HAVI FIZETÉSI HALASZTÁS MINDEGYIK ADÓFAJTÁRA KÉRHETŐ, ÉS NAGY ELŐNYE, HOGY HIÁBA KÉSŐBBI A MEGFIZETÉS, AZ MÉGIS PÓTLÉKMENTES.

Az adóhivatal ugyanis a koronavírus-válságra specializált méltányosság esetén nem számíthat fel késedelmi pótlékot. Csak azt kell eldönteni, hogy a két kedvezményfajta közül, melyiket szeretné igénybe venni a kérelmező - jegyezte meg az államtitkár.

Nemcsak az adófizetés ütemezésében segít az új szabályozás, hanem a vállalkozások adócsökkentését is lehetővé teszi

- mondta Izer Norbert.

Nemzetközi szinten is egyedülálló ez a fajta kedvezmény - emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy az Európai Unió legtöbb tagállamában például még a családok sem kérhetik fizetendő adójuk összegének a csökkentését. Magyarországon ez a lehetőség nemcsak az összes magánszemélynek, hanem az egyéni vállalkozóknak is a rendelkezésére áll - magyarázta az államtitkár, hozzátéve, hogy ezek a kedvező szabályok most, a koronavírus-válság miatt kibővülnek.

Az idén, az év végéig még a cégeknek is lehetővé tesszük a fizetendő adó csökkentését

  - fogalmazott.

A vállalkozások működési környezetének javítását szolgáló intézkedésekre tegnap az újraindítási operatív törzs vezetőjeként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már utalt:

Az államtitkár felidézte, hogy tavaly tavasszal debütált ez a fajta, a koronavírusra specializált fizetési kedvezmény; és jól is vizsgázott: a 2020 nyaráig hatályos kedvezmény révén az adóhivatal mintegy 680 millió forint fizetendő adót engedett el. A koronavírus-válságra specializált méltányossági kérelem most a gazdaság újraindításának lehet egy fontos és nélkülözhetetlen eleme - húzta alá Izer Norbert.

A KÖNNYÍTÉSHEZ LÉNYEGÉBEN CSAK AZT KELL IGAZOLNI, HOGY A FIZETÉSI NEHÉZSÉG A VESZÉLYHELYZETRE VEZETHETŐ VISSZA, A MÉRSÉKLÉSNÉL PEDIG AZT, HOGY A TEVÉKENYSÉG A VESZÉLYHELYZETRE VISSZAVEZETHETŐ OKOK MIATT LEHETETLENÜLNE EL.

A magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak a FAM01, míg a cégeknek a FAG01 nyomtatványt kell benyújtani, fontos jelölni, hogy a kedvezményt a koronavírus-válságra tekintettel kéri az ügyfél - magyarázta az államtitkár.


Forrás: portfolio.hu
Kép: Shutterstock

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére