Itt a döntés: 20%-ra nő a pedagógusok bérpótléka

portfolio.hu • 2021. december 03., péntek •
A pedagógusok az eddigi 10%-os szakmai bérpótlék helyett 20%-os bérpótlékot kapnak 2022-től - döntött a kormány. A rendelet megjelent a magyar közlönyben.
Itt a döntés: 20%-ra nő a pedagógusok bérpótléka

A kormányzat nem változtatott a pedagógusok bértábláján, a fizetésük továbbra is a 2014-es minimálbérhez van kötve. Azonban az eddigi, 10%-os szakmai bérpótlékot 20%-ra emelte a kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint.

A rendelet előzménye, hogy a pedagógus szakszervezetek sztrájktárgyalásokat folytatnak a kormánnyal, de nem sikerült megállapodniuk. A tanárok érdemi bérrendezést, a 6 éve befagyasztott bértábla fizetéseinek emelését, illetve a fizetésük mindenkori minimálbérhez való igazítását kérték, azonban a kabinet nem hajlott erre.

A minimálbér és a bérminimum 20%-kal nő jövőre, ehhez képest a rendelet szerint a tanárok 10%-os emelést kapnak (a bérpótlékon keresztül), vagyis fele akkorát, mint amennyivel nőnek a legkisebb bérek. Minden bizonnyal a kormányzat azért sem hajlott a minimálbérhez való igazításhoz, mert akkor nagyobb emelést kellett volna adnia; ezért nem az alapbérüket növelik, hanem egy bérpótlék keretében adják nekik ezt. Így továbbra is nagyon sok pedagógusnak az alapilletménye lesz a garantált bérminimum alatt (szakmunkás minimálbér), amit így erre kell kiegészítenie a kormánynak.

Címlapkép: Shutterstock

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére