Isten veled, OB I! - A másodosztályban indul az AVUS

• 2020. május 21., csütörtök •
A 2017/18-as idényben mutatkozott be a világ egyik legerősebb vízilabda-bajnokságában az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület, amely jövőre a másodosztályba kényszerül visszalépni a járvány okozta válság következtében.
Isten veled, OB I! - A másodosztályban indul az AVUS

A 2017/18-as szezonban a 16 csapatos első osztályban a 13., egy évvel később a 12. helyen végeztek az aligátorok, míg a koronavírus-járvány miatt törölt 2019/20-as bajnokságban az alsóházi középszakaszt egy szegedi 15-14-es bravúros győzelemmel kezdték a vasiak. Aztán hosszú csend következett.

Pár nappal ezelőtt a klub vezetése rendkívüli tanácskozást tartott, amelynek keretében fájdalmas döntés született: jövőre a másodosztályban indul az AVUS. Bánfi Péter ügyvezető elnök a vlv.hu-nak elmondta, hogy Vári Attila elnök úrral azt közölték, hogy a szombathelyi vízilabda legalább egy évre "visszavonul" az első osztálytól, a 2020-21-es szezont az OB I/B-ben kívánják megkezdeni.

- Jeleztük, hogy a város önkormányzata továbbra is mellettünk van, de a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet kihat ránk, s a pályalehetőségeink is olyan mértékben korlátozottá váltak, hogy ez nem teszi lehetővé a legmagasabb osztályban való szereplésünket. A felkészülés lehetőségei sincsenek meg, és jelenleg nem engedhetjük meg magunknak anyagilag egy OB I-es csapat működtetését. Ezért már a nyári, "előrehozott" Magyar Kupa versenysorozatban sem indulunk. Nemcsak a vízfelülettel vannak gondjaink. Mire elkezdhettük volna az új csapat kialakítását, a koronavírus leállított mindent, így valószínűleg nem is tudnánk megvédeni OB I-es szereplési jogunkat a nyári, különleges versenysorozatban - tájékoztatott az ügyvezető elnök.

Bánfi Péter vázolta a játékosokkal kapcsolatos döntéseket is.
- Mindenkivel leültünk, és a fizetésük 50 százalékának folyósításával június 30-ig rendeztük a helyzetüket. Egyetlen játékosunk van, akinek csak jövő június 30-án jár le a szerződése, ő nyilván marad a klubnál. Néhány idősebb játékossal még folynak a tárgyalások, mi szeretnénk őket megtartani, ennek feltételeit talán meg tudjuk teremteni, továbbá két-három ifikorból kiöregedett, most érettségiző játékosra számítok, ha ők máshol nem kapnak lehetőséget. Saját nevelésű játékosainkat próbáljuk mindenképpen itt tartani, nem szombathelyi játékosunk talán kettő-három lesz csak. Úgy gondoltuk, hogy nem szolgálná a magyar vízilabda érdekét, hogyha nagyrészt serdülőkből és ifikből álló játékoskerettel vennénk részt az OB I-es küzdelmekben. Ugyanakkor nem mondunk le véglegesen a legmagasabb osztályban való szereplésről, a célunk az, hogy saját utánpótlásunkra támaszkodva minél előbb visszajussunk. Bízom abban, hogy egy-két év alatt megerősödünk annyira, hogy a teljesítményünkkel kiérdemeljük az OB I-es szereplést.

Távozik a klubtól a tréner, Matajsz Márk, akivel minden egyes szezonban egyre magasabbra tette a mércét a csapat. Bár kezdetben nem tudta, mire számíthat Szombathelyen, a kemény munka rekordidő alatt OB I-es szintű csapatot eredményezett, amely már első élvonalbeli szezonjában gyönyörűen helytállt, majd a következő évadban egy hellyel előrelépett az AVUS a korábbi 13. helyhez képest. A játékosok letették névjegyüket, remek teljesítményükkel felhívták magukra a figyelmet, aminek következtében a 2019/20-as szezon előtt heten távoztak a kluból. Kezdődhetett minden elölről. A rengeteg fiatal, rutintalan játékossal felálló AVUS-nak idő kellett, mire ismét felvette az OB I ritmusát, de Matajsz Márk munkája ismét meghozta gyümölcsét, a járvány által előidézett kényszerszünet előtt a 12. pozícióba kapaszkodtak fel az aligátorok. Ma már tudjuk, hogy a 2019/20-as szezon véget ért, ahogy az AVUS élvonalbeli pályafutása is, legalábbis egy időre.
- Sok-sok felejthetetlen meccset vívtunk, elsőnek éppen az utolsó, szegedi találkozó ugrik be, hat-hét beteg játékosunk volt a meccs előtti napokban, de háromgólos hátrányból felállva behúztuk a meccset – nagyon nagy győzelmet arattunk. De említhetném a Vasas ellen első és utolsó OB I-es évünkben vívott idegenbeli meccseinket – amelyeken egy nagy múltú klubot idegenben vertünk meg. Vagy az egyik rivális, Kaposvár ellen a második évben aratott sikerünk is emlékezetes volt. Büszke vagyok, hogy minden évben olyan csapatom volt, amelyik mindig a végsőkig küzdött, sosem adta fel – ezért is nyert sokszor a hajrában. Sosem volt egy olyan keretünk, amelyik a dobogóért harcban lehetett volna, de a vezetők mindig megteremtették a körülményeket ahhoz, hogy nyugodtan dolgozhassunk. És borzasztóan büszke vagyok a Komjádi Kupában elért negyedik helyünkre – ezt még nagyobb eredménynek tartom, mint az OB I-es szereplésünket - nyilatkozta az aligator.hu-n a tréner.

Matajsz Márk elmondta azt is, már korábban eldöntötte, hogy nem hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését, ezt a vezetőséggel is közölte.
- Amikor 2016-ban Szombathelyre érkeztem, jött velem a feleségem, és a kislányom is, de tavaly ősszel visszaköltöztek Szentesre. Túl messze vannak ahhoz, hogy ingázzak, ezért úgy határoztam, én is hazatérek - családi okok miatt döntöttem tehát így - ismertette döntésének okát Matajsz Márk, aki egyúttal köszönetet mondott a klub korábbi és jelenlegi elnökeinek. A tréner biztos abban, hogy az AVUS utánpótlásával, a benne rejlő potenciállal, remek edzőivel, tudatos építkezéssel, szinte a nulláról újraindulva – ha nem is az első évben, de – visszakerülhet oda, ahová tartozik, az első osztályba.


fotó: aligator.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére