Ismét brutálisan sok kormányzati támogatást kapott Szombathely

• 2020. augusztus 06., csütörtök •
Minden idők legviccesebb pszichodrámáját forgatja Ungár Péter LMP-s politikus Szombathelyen. Az ifjú képviselő ugyanis azzal próbálja meg magára felhívni a figyelmet, hogy azt híreszteli: Hende Csaba, a körzet országgyűlési képviselője nem tesz semmit a térségért. Eközben viszont kiderült, csak az elmúlt két évben több mint 16 milliárd forintnyi kormányzati támogatás érkezett Szombathelyre és környékére.
Ismét brutálisan sok kormányzati támogatást kapott Szombathely

A szombathelyiek többsége által csak bulibáróként emlegetett Ungár Péter néhány hetente megjelenik a környéken, tart egy sajtótájékoztatót valamilyen hangzatos témában, majd ezt követően órákon át lebzsel valamelyik szombathelyi étteremben vagy éppen kávézóban.
Ungár mostanában újabb képtelen állítással szórakoztatja a közvéleményt. Szerinte ugyanis a körzet országgyűlési képviselője, Hende Csaba nem dolgozik a városért. Nem tudjuk, ezt mire alapozza, de nézzük meg a tényeket:

- Épp a napokban derült ki, hogy a Kormány 1,1 milliárd forintot biztosít Szombathely egyik legpatinásabb épülete, a Megyeháza felújítására.
- 2019-ben 1,15 milliárd forintból valósulhatott meg a Sportliget fejlesztése.
- Az elmúlt két évben összesen 600 millió forintnyi támogatást sikerült kilobbizni a Haladás Sportkomplexum működtetésére, és ezzel a szombathelyi szakosztályok munkájának segítésére.
- 160 millió forintból épülhetett korszerű nővér- és orvosszálló, és 50 millió forintból új elektromos ágyakat is vásároltak a Markusovszky Kórház számára.
- Zajlik a Képtár felújítása, melynek beruházási költsége 1,42 milliárd forint, és a Vásárcsarnok teljes felújítására is jut további 1,6 milliárd forint.
- 2 milliárd forintból épülhetett meg a dozmati víztározó.
- 915 millió forintból fejlesztik Szombathely közúthálózati elemeit.
- Több mint 1 milliárd forintból valósulnak meg kerékpárosbarát fejlesztések a városban.
- 744 millió forintból megkezdődött az előkészítése annak a fejlesztésnek, amelynek révén a 86-os út Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakasza gyorsforgalmi úttá bővül.
- Már a tervezési munkálatok zajlanak annak érdekében, hogy Szombathely és Kőszeg között gyorsforgalmi út létesülhessen.
- 73 millió forintból épül a Szombathely és Sé közötti kerékpárút.
- További 500 millió forintból a Szombathely-Vép és a Szombathely-Balogunyom közötti kerékpárutak valósulhatnak meg.
- És ha ez még nem lenne elég, zajlik a helyi közösségi közlekedés fejlesztése is, az intermodális csomópont tervezésére és előkészítésére is nyert a város nagyságrendileg 600 millió forintot.

Ez tehát több mint 10,6 milliárd forintnyi fejlesztési forrás a térségnek, csak az elmúlt két esztendőben. Azt eddig senki nem kérdőjelezte meg, hogy dr. Hende Csaba ideje alatt látványosan fejlődött Szombathely és környéke. Évtizedes lemaradásokat sikerült behozni akkor, amikor megépült például az M86-os út. A képviselő közel 200 milliárd forintot lobbizott ki az út megépítése érdekében. Emlékezhetünk rá, hogy voltak, akik csak ígérgetni tudtak, hiszen Nemény András pártja, az MSZP 2002 óta azt ígérgették, hogy Szombathelytől négy sávon fogunk 2010-ben autózni. Ehhez képest ebben az időszakban csak 3,5 km út volt készen. A hiányzó közel 100 km-t Hende Csaba menedzselte 2016-ig. Ezt mindenki tudja, ezért is hívja a népnyelv az M86-ost „Hende sztrádának”. A fejlesztések azóta sem álltak meg, 6 milliárd forintból négy pihenőhely is létesült. 

Feltételezhetjük, hogy a fenti támogatásokat nem Ungár Péter intézte el, hiszen neki sem választói felhatalmazása, sem lehetősége nincs arra, hogy bármit tudjon tenni a városba érkező források menedzseléséért. 
Érdemes azt is hangsúlyozni, hogy 2019 októbere óta ellenzéki vezetése van a városnak. Ungár Péter barátai irányítják az önkormányzatot. Nézzük meg tehát azt, hogy ők milyen eredményekkel büszkélkedhetnek eddig:

- Havi 1.485.000 forintos vezérigazgatói fizetéssel járó pozícióba emelték Molnár Miklóst a vonatkozó jogszabályok ellenére a VASIVÍZ Zrt.-nél. 
-Havi 400.000 forintos fizetésért lett kommunikációs vezető Koczka Tibor szintén a VASIVÍZ Zrt.-nél.
-Havi 500.000 forintért lett tanácsadó Ungár Péter üzlettársa és újságírója, Farkas Balázs a Szombathelyi Médiaközpontnál.
-Havi 500.000 forintért főz havonta négyszer egy órát Marton Zsolt a Szombathelyi Vásárcsarnokban.
-Havi 600.000 forintért lett ügyvezető a polgármester kabinetfőnökének felesége a Szombathelyi Városfejlesztési Kft.-ben, amelyről a napokban kiderült, hogy az előírások ellenére nem folytatott le közbeszerzési eljárást.
-Havi 450.000 forintért lett a Haladás Sportkomplexum szervezője László Győző alpolgármester felesége úgy, hogy még évi 400.000 forintnyi cafeteriát is kap.

A különbség jól látható, a tények önmagukért beszélnek. A kérdés már csak az: néhány hangzatos felszólaláson kívül milyen jó és maradandó dolgot tett Ungár Péter Szombathelyért?