Iskolaőr-hálózat: sok intézmény visszalépett

há • 2020. július 29., szerda •
Úgy tűnik, nem volt kőbe vésve a két hete nyilvánosságra hozott lista: az előzetes igényfelméréshez képest országszerte 23 szakképző intézmény mégsem kér az iskolaőrökből, heten viszont újonnan jelentkeztek be, hogy szívesen látják az új rendvédelmi kollégát. Az általános iskoláknál is van változás.
Iskolaőr-hálózat: sok intézmény visszalépett

Két hete írta meg a Frisss.hu, hogy nyilvános a lista, amelyen azok a hazai iskolák szerepelnek, ahol ősszel iskolaőr kezdi meg a munkáját. Négy Vas megyei intézmény szerepelt rajta: a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola, a Hefele, a csepregi Nádasdy, valamint a szentgotthárdi III. Béla szakgimnázium. Az eredeti lista összesen 491 állami iskola nevét tartalmazta, az eduline.hu azonban megírta, hogy voltak, akik utóbb jelezték, tévedésből kerültek fel rá. Mint ahogy arról beszámoltunk, a szombathelyi Váci iskola igazgatója is furcsának találta, hogy az intézményüket kiválasztották, hiszen ő nem kérte, és a fenntartó felől sem érkezett kérés hozzá erre vonatkozóan. A jelek szerint nem volt egyedi az esetük, és akadt, aki olyannyira nem kért az iskolaőrből, hogy intézkedett is.

A szaktárca szerint az elmúlt napokban több ütemben is változott a kör. Először kiderült, hogy 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel, hét intézmény viszont újonnan csatlakozott. A 288 általános iskola közül először egy, majd még öt jelezte, hogy mégsem szeretne iskolaőrt, viszont összesen kilenc újabb iskola kérte felvételét a programba. Megkerestük a Szombathelyi Tankerületet, és megkérdeztük, hogy a változások érintik-e a hozzájuk tartozó intézményt. Válaszukból kiderült, hogy nem, ami azt jelenti, hogy az általuk fenntartott Váciban lesz iskolaőr.

Közben lezajlott a toborzás, és több mint 1100-an jelentkeztek a meghirdetett iskolaőri állásokra. A munkát nem lehet automatikusan megkapni, azoknak, akik megfelelnek a jelentkezési feltételeknek, augusztusban egy három modulból álló képzést kell teljesíteniük. Az iskolaőrök a rendőrség kötelékébe tartoznak majd, de nem lesznek rendőrök. Fegyver nem lesz náluk, azonban kényszerítő eszközök igen.

illusztráció: acpcpsychology.com

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére