Iron Samson Gym: a funkcionális erő és a harc műhelye

• 2022. december 01., csütörtök •
A múlt hétvégi szombathelyi sportágválasztón jelen voltak az Iron Samson Gym sportolói is. Hogy kik ők? Nos, egy olyan egyesület, amely egyedülálló módon a funkcionális erő és a harc műhelyeként áll mindazon sportolni, mozogni vágyók rendelkezésére, akik a mindennapi életben is használható, kirobbanó erőre és önvédelmi képességekre akarnak szert tenni.
Iron Samson Gym: a funkcionális erő és a harc műhelye

-    Kétféle sportágat is kipróbálhattak az érdeklődő gyerekek, amelyek a klubban elérhetők – mondta el portálunknak Dancs István Roland vezetőedző. Az egyik a  Krav Junior-program, a Krav Maga korspecifikus változata. Ez nem más, mint egy magyar gyökerekkel rendelkező izraeli önvédelmi rendszer. Magának a szónak a jelentése: közelharc, a sportág célja pedig az egyén önvédelmi készségeinek, képességeinek fejlesztése.

-    Milyen elvek mentén oktatják a Krav Magát?

-     Az edzések során a gyermekek és a fiatalok játékos formában tanulják meg az önvédelmet szolgáló technikai megoldásokat, miközben önbizalmat és kiváló fizikai erőnlétet szereznek. A speciális felkészítés során megtanulják felismerni és elkerülni a veszélyes helyzeteket, a leggyakoribb iskolai és utcai erőszakos szituációk modellezésén keresztül. Óvodás és kisiskolás korban túlsúlyban vannak a játékos gyakorlatok: a technikákat is ezeken keresztül oktatjuk. A veszélyes helyzetek megelőzésében és kezelésében elsődleges az önbizalomra nevelés. Fontos, hogy a gyermek fel tudja mérni és idejében fel tudja ismerni a mindennapokban rejlő veszélyeket, így lehetősége van a konfliktusok kikerülésére, vagy ha ez nem sikerül, esetleg a verbális megoldásra.

-    Úgy tudjuk, hogy más specialitások is megjelennek a felkészítés során.

-    Valóban, hiszen nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megfelelően viszonyuljanak az idegen felnőttekhez, fiatalokhoz, idegen élethelyzetekhez, és jó döntéseket tudjanak hozni. Ezért az edzéseken a technikák elsajátításán túl törekszünk különböző élethelyzetek drámajátékszerű eljátszására is, ahol megmutatjuk a jó megoldásokat. Gyakoroljuk egy-egy konfliktushelyzetből a kitörést, elfutást is, illetve a segítségkérés különböző módozatait. Kamaszkorban agresszívebbek a fiatalokat érő támadások (például több ellenfél, eszközzel bíró támadó stb...) ,így ezekre a támadásokra koncentrálunk. A technikák között több a "felnőtt" módszer, és megjelennek a komolyabb technikai elemek, a játékos hangulat megőrzésével.

-    A másik, Önök által oktatott sportág az  ISG FittKids. Ez a név mit takar? 

-    Egy olyan okosító-mozgásfejlesztő tornát, amely komplex módon fejleszti a gyermekek mozgását. Sőt nemcsak a mozgást, hanem a gyermekek koordinációs, koncentrációs, kondicionális és szociális képességeit is. Az edzéseken kúszás, mászás, talajtorna, és aerobic elemek, labdakezelés is szerepel az „étlapon”. Az erő, a gyorsaság, a robbanékonyság, valamint a kombinációs képességek fejlesztését egyéni és csapatjátékok kavalkádjába burkolva végezzük. Ezek a változatos mozgásformák a fizikai állóképesség és közérzet javulása mellett pozitív hatással vannak az agy fejlődésére. Új szinapszisok épülnek ki és erősödnek meg az agyban, ezáltal fejlesztve a gyerekek értelmi képességeit is.

-    Aki kedvet kapna a Krav Magához vagy ISG FittKidshez, hol jelentkezhet? 

-    Az edzéseket Szombathelyen, a Domus Üzletház  emeletén tartjuk. A legkisebbeknek, a 6-8 éveseknek a Krav Kids önvédelmi edzések hétfőn és szerdán, a nagyobbaknak a Krav Teens edzések kedden és csütörtökön két csoportban, életkor szerint vannak.  Az ISG FittKids okosító-mozgásfejlesztő tornát pedig péntekenként tartjuk. Szeretettel várjuk mindazon ügyesedni, erősödni vágyó gyerekeket és fiatalokat, akik megfelelő önbizalomra szeretnének szert tenni.

közösség

további frisss

lap tetejére