Influenza-járvány: fontos a védőoltás!

SzR-inforadio.hu • 2015. november 20., péntek •
Az influenzavírus az egyik legváltozékonyabb vírus, nagy mértékben módosulhat a szerkezete, ezért van szükség évről évre újabb védőoltásra - hívta fel a figyelmet Dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa.
Influenza-járvány: fontos a védőoltás!

"Amikor egy szezonban megfertőződünk az influenza valamelyik vírustörzsével, akkor az ellen kialakul nekünk az ellenanyag-válaszunk, és ha ugyanolyan vírussal fertőződnénk később, akkor ez védettséget biztosít a számunkra. Ám ha a vírus megváltozik, akkor a következő évben ugyanígy ki vagyunk téve a fertőzésnek. Ez az alapja annak, hogy minden évben alkalmazni kell az évről évre kiadott oltóanyagokat" - közölte Jankovics István.

Az előző szezonban különösen erőteljes volt az influenzajárvány - hangsúlyozta Dr. Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője, aki azt is hozzátette, hogy ötszázezer beteg fordult orvoshoz az elmúlt szezonban, ami a legtöbb az elmúlt tíz évet tekintve.
Dr. Csohán Ágnes megjegyezte: az influenza okozta halálozás mértékéről csak becsléseik vannak, mivel az esetek egy jelentős részében a szövődményt, vagy valamely krónikus betegséget tüntetik fel a halál okaként. Ám kétségtelenül az előző szezon intenzív influenzajárványa is szerepet játszhatott abban, hogy 2014. decembere és 2015. márciusa között 13 érintett európai országban nőtt a többlethalálozás.

Ez év január és április közt Magyarországon több mint ötezerrel többen hunytak el, mint az előző év azonos időszakában - tette hozzá Dr. Jankovics István. A szakember hangsúlyozta: a legutóbbi vírustörzs leginkább az idősekre jelentett veszélyt, és noha 60 év felett térítésmentes az oltás, mindössze 20 százalékos volt az átoltottság ebben a csoportban.
"A vakcina küldetése az influenzavírusnál az, hogy megakadályozzuk a halálozást. Az a helyzet, hogy ha egy krónikus, idős, beteg ember megkapja ezt a fertőzést, meghalhat influenzában, ha nincs beoltva" - hangsúlyozta az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa.

Az Országos Epidemiológiai Központ ajánlása szerint december végéig érdemes mindenkinek beoltatnia magát, a vakcina november közepétől elérhető lesz a háziorvosoknál, egészségügyi szolgáltatóknál és a patikákban.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére