Indul az EB-hadjárat!

Horváth Vilmos • 2023. március 22., szerda •
A tavalyi évben remek eredményeket elért magyar labdarúgó válogatott március 27-én, hétfőn megkezdi a 2024-es németországi Európa-bajnoki selejtezősorozatot. Első lépéseként Bulgária válogatottjával mérkőznek meg Marco Rossi fiai a teltházas Puskás Arénában.
Indul az EB-hadjárat!

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőit 2023 márciusa és 2024 márciusa között játsszák le. A klasszikus selejtezők, tíz csoportban, 2023 novemberéig tartanak, majd azt követően a szabadon maradó három kvótáért 12 csapat száll harcba a 2022-es Nemzetek Ligája-eredmények alapján.

Menetrend és a riválisok

Magyarország válogatottja - amelyet a nagyszerű Nemzetek Ligája-szereplés eredményeképpen az első kalapból húztak ki a frankfurti sorsoláson – Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia csapatával vív körmérkőzést a G jelű csoportban. A tíz csoportból az első két helyezett jut ki az Európa-bajnokságra. Válogatottunk csütörtökön, Észtország ellen kezdi a 2023-as évet egy, már az EB- selejtezőre való felkészülést szolgáló meccsel.

EB-SELEJTEZŐ, G-CSOPORT, 2023:

  • Március 27.: Magyarország–Bulgária
  • Június 17.: Montenegró–Magyarország
  • Június 20.: Magyarország–Litvánia
  • Szeptember 7.: Szerbia–Magyarország
  • Október 14.: Magyarország–Szerbia
  • Október 17.: Litvánia–Magyarország
  • November 16.: Bulgária–Magyarország
  • November 19.: Magyarország–Montenegró

Hétfőn pedig már megindul élesben is a sorozat. Marco Rossi gárdája egyértelműen a továbbjutást tűzte ki maga elé, ami a tavalyi eredmények tükrében jogos cél. Ám nem lesz egyszerű dolguk, hiszen a riválisok sem gyengék. Szerbia például ott volt a decemberi katari világbajnokságon, s bár nem jutott csoportjából tovább, keretében hemzsegnek a nemzetközi klasszisok. Elég csak a Juventus két sztárját Kostićot és Vlahovićot megemlítenünk, vagy éppen az Ajax középpályását, Tadićot. A litvánok kicsit lefelé kilógnak a sorból, ám a montenegróiak afféle sötét lónak számítanak. Most nincsenek kiemelkedő egyéniségeik, de masszív csapatot alkot Miodrag Radulović legénysége.

Fókuszban a bolgárok

Ami hétfői ellenfelünket illeti, Bulgária csapta sem most éli fénykorát. Utoljára a 2004-es Európa-bajnokságra jutottak ki, igaz abban sem volt sok köszönet, miután mindhárom mérkőzésüket elvesztették. Nyilván asz utóbbi évtized gyenge eredményei után ők is szeretnének valami emlékezeteset produkálni. A keretben mindesetre több jó nevű játékost is találhatunk. Ilyen Nikola Iliev az Internazionale középpályása, Szpasz Delev  a Ludogorec valamint Martin Mincsev a Sparta Praha támadója. A legfrissebb hírek szerint a mieink ellene készülő mostani bolgár labdarúgó-válogatott komoly gondokkal küzd. A szerbnemzetiségű szövetségi kapitány Mladen Krstajić keretéből négyen is harcképtelenné váltak az elmúlt napokban.

A statisztika mellettünk szól

A magyar válogatottnak azonban nem az ellenfél problémára, hanem önmagára kell koncentrálnia. Utoljára 2020.októberében egy EB- selejtezős rájátszásban találkozott a két csapat egymással. Akkor Szófiában egy meccsen dőlt el a továbbjutás, ahol a mieink Orbán, Kalmár és Nikolics találataival 3:1-re múlták felül a balkániakat. ez valamint az elmúlt időszak eredményei kellő önbizalommal vértezhetik fel a mieinket. Ha ugyanazt az okos, taktikus játékot tudják megvalósítani hétfőn a Puskás Aréna gyepén, akkor a 67.000 magyar szurkoló fergeteges bíztatása mellett a győzelem is meglesz. Ez pedig jó alapot adhat a sikeres folytatáshoz.

Amúgy Bulgáriával eddig 23 hivatalos mérkőzést játszottunk, érdekesség, hogy az 1968-as, Mexikóvárosban 4:1-re megnyert olimpiai döntő nem számít annak.  A mérleg pedig a magyarok felé billen, ugyanis 13 alkalommal győztünk, míg ötször döntetlen lett a meccs és ötször a bolgárok örülhettek. jó előjel, hogy a Puskás Aréna elődjében, a Népstadionban háromból háromszor gyűrtük le őket.

 

közösség

további frisss

lap tetejére