Indokolatlan díjemelések: Még több teher a szombathelyieken

há • 2022. június 28., kedd •
Drasztikus díjemelések, ingatlanspekuláció, elfogult fejlesztési tervek - Illés Károly fideszes frakcióvezető így értékelte a hétfői közgyűlést.
Indokolatlan díjemelések: Még több teher a szombathelyieken

Halogatás, kifogások

Hiába tartja fenn korábbi ígéretét Gulyás Gergely miniszter a Markusovszky utcai leendő parkolókkal kapcsolatban, mégsem történt meg a telek visszavásárlása - mutatott rá a frakcióvezető. Mint mondta, született ugyan egy szerződés halasztott fizetéssel, de a vásárlás csak akkor valósul meg, ha a földhivatal ezt bejegyezte. Ennek kellene lennie az első lépésnek annak érdekében, hogy ne a vállalkozó diktálja a feltételeket - szögezte le. - Csak kifogásokat hallunk, holott tudható, hogy megvan a fedezet a telek visszavásárlásához. Frakciónk azt is javasolta már, hogy különítsünk el forrást e célra, mégsem történik semmi - fogalmazott Illés, aki szerint félő, hogy a városvezetés semmibe veszi a polgárok kérését és az 1500 tiltakozó aláírás súlyát.

Fejlesztések elfogultan?

Több előterjesztést is támogatott a Fidesz-frakció a közgyűlésen, egyebek mellett a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát is, amely lényegében a korábbi városvezetés által megalkotott stratégia folytatásának is tekinthető, és csak kisebb hibák vannak benne - véli a politikus. - Ugyanakkor a TOP Plusz pályázati anyagát nem tudtuk támogatni, hiszen a város bünteti benne azokat a körzeteket, amelyeket nem baloldali politikus képvisel a testületben. Elfogadhatatlan, hogy a következő hét évben csak ott történjen fejlesztés, ahol a városvezetéshez közel álló képviselő dolgozik. Ezt így nem tudjuk támogatni - jelentette ki Illés Károly. Hozzátette még, további hiányosság, hogy ki sincsenek fejtve a projektek, azaz semmit nem tudni a konkrét elképzelésekről, az érintett utcákról.

E-rollerek: mindent a maga idejében

Az eleketromos rollerekkel kapcsolatos előterjesztésről szólva elmondta, hogy sok aggályt fogalmaztak meg az ülésen. - Láthatóak a fővárosi viszonyok: nemcsak az eszközök használata balesetveszélyes, hanem az is, ahogy közlekedés után eldobálják az emberek, erre is felhívtuk a figyelmet. Fontos tudni, hogy egyelőre a szabályozás is hiányos, jelenleg is zajlik a pontosítás, ezért most nem időszerű a témával foglalkozni, úgy gondoljuk - jegyezte meg a frakcióvezető. Azt javasolta, először kérje ki a szombathelyiek véleményét a város, akarják-e egyáltalán, hogy a kérdés napirendre kerüljön, és utána szülessen döntés a dologról.

Ingatlanspekulációt sejt a Fidesz

Szóba került az északi iparterület ügye is. - Felhívtam a figyelmet arra, hogy egy újabb 35 hektáros területet kíván a város értékesíteni, jóval a korábban - a Schaefflernél - alkalmazott ár alatt. A megadott ár nagyon alacsony, annak ellenére gondoljuk így, hogy értékbecslésekkel próbálják alátámasztani - mondta Illés Károly. Azt mondta, annak idején konszenzus volt a két politikai oldal között az északi iparterület fejlesztésének irányairól. Mindannyian úgy látták jónak, ha oda a komolyabb, magas hozzáadott értékű termelést folytató beruházókat tudnak letelepíteni. Adóbevétel és foglalkoztatás szempontjából is ez lenne előremutató - véli. - Ezzel szemben most a területet felosztanák kisebb egységekre. Feltételezzük, hogy egy ingatlanspekuláció folyik, ugyanis a város nem tudta megnevezni, hogy kik a vevők. Ezt feltétlenül el kellene kerülni, ugyanis ezzel elzárjuk annak lehetőségét, hogy egy komolyabb beruháshoz egyben értékesíthető legyen a terület - húzta alá.

Szombathelyi viszonyok, fővárosi parkolódíjak

Végül az önkormányzati díjemelésekről fejtette ki a véleményét. - Feltételezzük, hogy Nemény András a főpolgármesterrel is egyeztetett ez ügyben, hiszen Budapesten is 600 forintra emelkednek a belvárosi parkolódíjak. Az ilyen mértékű emelést mindenképpen ellenezzük - hangsúlyozta. Emlékeztetett, az emberek terhei egyre nőnek, világválság, háború van. - A mi javaslatunk az, hogy az emberek terheit inkább csökkentsük, és támogassuk őket, ne sarcoljuk még jobban. Van rá példa az országban, hogy az önkormányzat - segítségképpen - inkább csökkenti a fürdőbelépő árait. Nálunk az óvodások, bölcsődések étkezési díjától kezdve a parkoláson át a sírhelyek megváltásáig mindenhol komoly áremeléssel kell számolni - sorolta. Durva mértékű emelésnek tartja a hulladéklerakási díj 30 százalékos drágulását is, ami szerinte inkább az illegális hulladéklerakók elszaporodását segítheti elő. Megjegyezte: a belvárosi üzlettulajdonosok fel vannak háborodva, úgy érzik, hogy a városvezetés ellehetetleníti a működésüket, hiszen szinte egy kávé olcsóbb lesz, mint a Fő tér környéki parkolás... Nem lesz meglepő, ha az emberek inkább oda mennek majd, ahol nem kell a parkolásért fizetni.

- Nem támogatjuk ezeket a díjemeléseket, látjuk ugyanis, hogy Szombathely gazdasága jó helyzetben van. A végleges zárszámadási adatok szerint a város adóbevétele 134 százalékon teljesült, több mint 2,2 milliárd forinttal több adó folyt be a tervezettnél. Az ingatlaneladás kapcsán - ha teljesül - újabb 1,7 milliárd forint érkezik. Tehát a város anyagi helyzete egyáltalán nem indokolja az ilyen mértékű díjemeléseket - fogalmazott a Fidesz-frakció vezetője.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére