Így változott meg ma az életünk Szombathelyen

• 2021. március 08., hétfő •
A járvány harmadik hulláma miatt ma a korábbinál szigorúbb szabályok léptek életbe. Nézzük, hol kell maszkot viselni, hol és hogyan lehet sportolni, és milyen szolgáltatás lehet igénybe venni a vasi megyeszékhelyen!
Így változott meg ma az életünk Szombathelyen

Közterületen kötelező maszkot viselni, illetve nyilvános helyen mindenki köteles figyelni arra, hogy más emberektől - kivéve az azonos háztartásban élőket - lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartson.

Most már minden településen, és szabad téren

mindenhol kötelező maszkot hordani, ez lehet orvosi maszk,  munkavédelmi maszk, textil vagy más anyagból készült maszk, bármi.

Nem igaz, hogy kötelezővé tették volna az FFP2-es maszkot. Arra is ügyelni kell, hogy a maszk az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Teljesen jó tehát a hagyományos, eddig is viselt maszk. A maszkviselési kötelezettség alól kivételt a hat évnél fiatalabbak, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élők jelentenek.

Sportolni most hétfőtől is lehet szabad téren, de a nem azonos háztartásban élőktől másfél méteres távolságot kell tartani. Egyéni sporttevékenység közben nem kell maszkot viselni.

Ami pedig a boltokat illeti, mától nyitva maradhat a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzlet, illatszerbolt, drogéria, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet, a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzlet (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzlet), az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzlet, mezőgazdasági üzlet, beleértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat, kertészeti áruda, faiskola, a piac, a helyi termelői piac, gyógyszertárak, állatgyógyszertár, az üzemanyagtöltő állomás, a nemzeti dohánybolt és az újságos.

Március 9-étől már a virágboltok sem tarthatnak nyitva. 

Az elvitelre történő ételvásárlás továbbra is megengedett.

S hogy milyen boltok zárnak be? A bevásárlóközpontokban lévő összes olyan üzlet, ahol nem a létfenntartáshoz szükséges árut (mondjuk ruhát, műszaki cikket) lehet vásárolni. Vagyis a plázákban csak az élelmiszerboltok, posták, magánegészségügyi szolgáltatók maradnak nyitva.

Szolgáltatások: nyitva maradnak a magánegészségügyi szolgáltatások (a szemüvegkészítő üzletek is), a posták, lottózók, emellett az alábbi szolgáltatások maradnak továbbra is:

a közlekedési szolgáltatások (tehát taxik, buszok, vonatok természetesen üzemelnek tovább), csomagküldő szolgálatok, ételek házhozszállítása, a szociális szolgáltatás, a járműszerviz-szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás, az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás, a temetkezés, az állategészségügyi szolgáltatás, az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumok,
az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás, a közétkeztetés, az állattenyésztés, az ügyvédi irodák, a biztonsági cégek, az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás, a járműkölcsönzés és gépkölcsönzés, a mosodák.

Az általános iskolák és az óvodák bezártak, digitális oktatásra tértek át (a középiskolákban és az egyetemeken eddig is így volt). Gyermekfelügyelet azonban az önkormányzatok kérésére megoldott. Nem folytatódik a felnőttképzés sem.

A bölcsődék nyitva maradnak - mivel azonban bölcsődébe nem kötelező járatni a gyerekeket, azok a szülők, akik meg tudják tenni, természetesen otthon maradhatnak a gyerekkel.

Ha a rendőrség ellenőriz, és olyan üzletet talál, amely szabálytalanul van nyitva, akkor

100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, a boltokat bezárhatja, akár egy évre is.

Aki a járványügyi szabályokat megszegi, akár úgy, hogy nem visel maszkot, szabálysértést követ el, 5000-től 500 000 forintig terjedő bírságot kaphat, helyszíni bírság esetén ennek maximuma 150 ezer forint, többszöri szabályszegés esetén pedig 200 ezer forint a felső határ.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére