Így változik az élet mától

• 2021. május 01., szombat •
Miután a beoltottak száma elérte a 4 milliót – a korábbi ígéreteknek megfelelően – mától az újraindítás újabb, eddigi legjelentősebb lépése következik azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A védettek szombattól szállodába is mehetnek, látogathatóak lesznek számukra az állatkertek, vadasparkok, színházak, múzeumok, mozik, könyvtárak, edzőtermek, uszodák. Ezeket a szolgáltatásokat a védett emberek kiskorú, azaz 18 év alatti, még be nem oltott gyerekei is igénybe vehetik. A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. Ugyancsak este 11-ig megnyílnak számukra a vendéglátóhelyek belső terei. A kijárási tilalom kezdete pedig mindenki számára éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11-ig lehet vásárolni. Óriási az oltási kedv Magyarországon, pénteken több mint százezren mentek a kórházi oltópontokra és a háziorvosokhoz. Mindez azért is nagy dolog, mert a baloldal továbbra is oltásellenes.
Így változik az élet mától

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután a közösségi oldalán bejelentette, hogyA LEGALÁBB EGY VAKCINÁVAL BEOLTOTTAK SZÁMA ELÉRTE A 4 MILLIÓT, KÖVETKEZÉSKÉPPEN MÁTÓL JÖHET AZ ÚJRAINDÍTÁS EDDIGI LEGJELENTŐSEBB LÉPÉSE.

Ahogy a miniszterelnök is jelezte ("Oltani, oltani, oltani! Folytatjuk!" - írta), az oltási program természetesen folytatódik,

A KÖVETKEZŐ MÉRFÖLDKŐ AZ 5 MILLIÓ BEOLTOTT ELÉRÉSE, A MOSTANI OLTAKOZÁSI KEDV ALAPJÁN EZ NÉHÁNY HÉTEN BELÜL ELÉRHETŐ. 

A péntek estig elérhető legutóbbi adatok alapján a beoltottság területén

MAGYARORSZÁG TOVÁBBRA IS A MÁSODIK HELYEN ÁLL EURÓPAI UNIÓS SZINTEN, 41 SZÁZALÉKOS ARÁNNYAL, CSAK A FÉLMILLIÓS MÁLTA  ELŐZ MEG BENNÜNKET 51 SZÁZALÉKKAL, MIKÖZBEN AZ ÚGYMOND „MAGÁLLAMOKAT" TORONYMAGASAN VERJÜK.

Összehasonításképpen: Franciaországban mindössze a lakosság 22 százalékát sikerült beoltani, de az ennél valamivel jobban teljesítő Németországban is csupán 26 százalékot.

FORRÁS: OURWORLDINDATA.ORG

AZ ÚGYNEVEZETT „KELETI VAKCINÁK", TEHÁT AZ OROSZ SZPUTNYIK V ÉS A KÍNAI SINOPHARM NÉLKÜL EGÉSZ BIZTOSAN NEM ÁLLNÁNK ILYEN JÓL.

Hiába támadta az oltásellenes baloldal a keleti vakcinákat, a magyarok oltakozási kedve így is nagy. 

A pénteki sikeres maratoni oltás bizonyítja az oltási hajlandóságot

Pénteken rendkívüli oltási nap volt, mivel

AZ ORSZÁGOS OLTÁSI MUNKACSOPORT DÖNTÉSE ÉRTELMÉBEN A SINOPHARM MELLETT A MÁR REGISZTRÁLTAK A PFIZER VAKCINÁJÁRA IS FOGLALHATTAK IDŐPONTOT AZNAPRA A KÓRHÁZI OLTÓPONTOKRA (ÉS LEHETETT JELENTKEZNI JÖVŐ HÉTRE AZ ASTRAZENECÁRA IS).

Az oltásra délelőtt 10 óra és este 9 óra között került sor. Éppen emiatt az ország több kórháza előtt hosszú sorokban álltak az emberek. Munkatársaink jelentése szerint az esetek többségében egy órán belül mindenki oltáshoz jutott - annak ellenére, hogy súlyos, terheléses támadás érte a foglalási oldalt.

Rendezett sor a Szent Margit RendelőintézetnélFOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

Az országos oltási napon lehetőség volt 100 ezer Pfizer-vakcina soron kívüli beadására is. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel közölte, hogy a következő hetekben a 16-18 év közötti fiatalok oltására teszik félre a Pfizer-oltóanyagokat, mert őket csak Pfizer-vakcinával lehet oltani (egyedül ennek a tesztjei vannak meg erre a korosztályra). A fiatalok oltásának kezdete az érettségi után  (május 10-e) lesz.

Így változik az életünk szombattól; oltási igazolvánnyal szinte bárhová mehetünk

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után 1 órával Pintér Sándor belügyminiszter már ki is adta az új határozatot, amely megjelent a Magyar Közlönyben.

Ennek értelmében a következő szabályok lépnek hatályba szombattól:

  • a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben este 11-ig lehet vásárolni
  • este 11-ig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is, ide 18 éven aluliak védettségi igazolvány nélkül is beléphetnek
  • a védettek szállodába is mehetnek, ahová a gyerekek ugyancsak beléphetnek védettségi igazolvány nélkül
  • látogathatóak lesznek a védettek számára az állatkertek, vadasparkok, színházak, múzeumok, mozik, könyvtárak is
  • edzőterem, uszoda, jégpálya csak védettek, illetve 18 év alatti versenysportolók számára lesz nyitva
  • a védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják
  • a védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken
  • fennmaradnak a magán- és családi rendezvények tekintetében a 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az újraindítás kapcsán a következőket emelte ki:

A már hétfőn véglegesített kormányrendelet alapján egyértelművé vált, hogy azok, akik nem tartják be az érvényben lévő szabályokat, komoly büntetésre számíthatnak.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata.

AMENNYIBEN ENNEK NEM TESZ ELEGET, A BÍRSÁG 100 EZER FORINTTÓL 1 MILLIÓ FORINTIG TERJEDHET, VAGY AKÁR EGYÉVES BEZÁRÁSSAL IS SÚJTHATÓ.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak

– TOVÁBBRA IS KÖTELEZŐ A MASZKHASZNÁLAT, TOVÁBBÁ KERÜLENDŐ A CSOPORTOSULÁS ÉS A GYÜLEKEZÉS.Ez a még nem oltottak védelmét szolgálja.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter új büntetési tételek bevezetésére célzott, várhatóan a büntető törvénykönyvet módosítják annak érdekében, hogy ne hamisítsák a védettségi igazolványokat.

Ezzel kapcsolatban azt mondta:
A közokirat-hamisításnak lesz egy minősített esete, ami a hamis védett igazolványok bemutatására vonatkozik. A helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatásnyújtónak a felelőtlenségét súlyos pénzbírságokkal sújtjuk, 100 ezertől egymillió forintig. A legsúlyosabb esetben akár egyéves bezárással is sújtható.

Gulyás Gergely felhívta rá a figyelmet, hogy a legális védettségi igazolványhoz gyorsan hozzá lehet jutni:

HA VALAKI MOST REGISZTRÁL, EGY HÉTEN BELÜL KAPHAT OLTÁST, A LEGTÖBB OLTÓANYAG ELÉRHETŐ.

A lakodalmak kapcsán a miniszter elárulta:

5 MILLIÓ OLTÁS ELÉRÉSEKOR SZERETNÉK FELOLDANI A TILALMAT.

Előrejelzése alapján május harmadik hétvégéjéig ezt a számot jó eséllyel elérhetjük.

3,5 millió beoltottnál nyithattak a teraszok

Április 23-án, péntek hajnalban jelentette be Orbán Viktor, hogy három és fél millió honfitársunk be van oltva, következésképpen másnaptól nyithatnak a teraszok. 

Ekkor módosult a kijárási korlátozás a korábbi 20 óráról 23 órára, a vendéglátóhelyek pedig 21:30-ig lehettek nyitva.

Ezek az újraindítás lépései az oktatási intézményekben

Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán

ÁPRILIS 19-ÉN ÁLLT VISSZA A JELENLÉTI OKTATÁS,

az egy héttel később közölt adatok szerint az iskolákba a gyerekek 75 százaléka tért vissza, az óvodákba 60 százalékuk.

Gyerekek iskolába mehet, Budapest, 2021. április 19.FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Jelenlegi állás szerint május 10-én nyitnak a középiskolák és a felső tagozatok is, utána a teljes oktatás visszaáll a jelenléti munkarendre.


Forrás: origo.hu
Kép: facebook

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére